Lente in de politiek

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op zondag 18 april 2010, 2:18.

Viel me op vandaag. Dat iedereen naar elkaar glimlacht, aardig is in het verkeer, een praatje of opmerking maakt. Die zon, die kan zo veel meer dan psychiaters of guru's van het positieve denken.

Ik vraag me als niet afgestudeerd weerkundige of psychologe wel eens af wat het effect van het weer op de politieke stemming is. Ik heb daar nog nooit een onderzoek over gelezen. Er zijn wel onderzoeken over het weer en de opkomst bij de verkiezingen, maar niet over de vraag of mensen linkser, liberaler, progressiever, rechtser of conservatiever gaan stemmen als de zon schijnt en the living is easy.

Het is maar een wilde hypothese, die louter uit mijn gevoel komt, maar ik heb het idee dat mensen minder geneigd zijn om op een partij te stemmen die het vooral van angst moet hebben als de zon schijnt. Toch zou je mijn hypothese makkelijk moeten kunnen testen voor landen die extreem slecht en extreem goed weer kennen. (In landen waar het altijd warm is en de zon eerder een ploert dan een gezellige partner op het terras is zal dat anders zijn).

Wat je immers van de programma's kunt vinden, uiteindelijk bepalen de meeste kiezers die niet lid zijn van een partij (de grote meerderheid) hun stem op basis van een gevoel. Gevoel over de lijsttrekker en emoties van ofwel angst of optimisme en veranderingsbereidheid.

Progressieve partijen moeten het vooral hebben van een positief gevoel. Positief over de toekomst, positief over veranderingen en positief over mensen. Die zijn volgens progressieve partijen geneigd tot het goede en daarom helpen zware straffen, verboden, wetten en sancties minder dan beloningen of positieve prikkels.

Conservatieve partijen moeten het vooral van de emotie hebben dat het vroeger beter was, dat het bar gesteld is met de normen, waarden, staatsschuld en immigranten. Conservatieve partijen hebben in de regel een pessimistischer mensbeeld. de mens is geneigd tot het kwaad en eigenbelang en kan het beste door straffen en harde maatregelen tot de orde worden geroepen.

Wellicht is er een ijverige of nieuwsgierige student weerkunde, psychologie of politicologie die eens de verkiezingsdata, uitkomsten en het weer van die week naast elkaar wil leggen. En mijn hypothese wil testen dat mensen meer geneigd zijn om op progressieve partijen te stemmen dan op conservatieve partijen. Omdat als het lang rotweer is geweest je wat pessimistischer in het leven staat en als het lekker weer is optimistischer.

Ja, ik weet het. Dit is een onderzoeksvraag die al het ijverige werk van programmacommissies die een gedegen en aansprekend programma hebben opgesteld relativeert. Maar toch wil ik het weten. Ook omdat ik, en met mij nog wel wat andere politicologen weten dat emotie veel belangrijker voor politieke uitkomsten dan we vaak denken.

Enfin. De student die wel wat ziet in het testen van deze hypothese mag zich bij mij melden. Als de hypothese verworpen wordt geeft dat een zucht van verlichting voor ijverige inhoudelijke politici, die ik ook ben. En als die blijkt te kloppen dan snap ik waarom de Russen en Chinezen ooit zijn begonnen om het weer te willen veranderen met geavanceerde technologie.