Meesterzet

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2010, 3:18.

Vroeg me afgelopen week af wat nou de mooiste meesterzet was in de campagnes. Was het nou Hero Brinkman van de PVV die zijn voorkeurscampagne inzet met als doel democratiseren en verjongen van de PVV of was het toch de actie rond Jack de Vries?

Hero, aardige vent trouwens, mag hem wel deed iets waar niemand, en helemaal Geert Wilders niet tegen kan zijn. Namelijk de wens uitspreken dat de PVV een gewone ledenpartij wordt waarin leden ook hun zegje mogen doen over de koers van de partij. Wie kan daar nou op tegen zijn? Er zijn genoeg PVV stemmers die ook wel een inhoudelijke bijdrage hadden willen leveren op het verkiezingsprogramma of de kandidatenlijst. Ze begrijpen best dat een jonge partij gebaat is bij eenheid en centrale sturing, maar als het een echte volkspartij wil zijn die de belangen van veel mensen wil vertegenwoordigen dan kan je het niet alleen doen met peilingen, maar heb je ook de inbreng van leden nodig. Uiteindelijk wil niemand bij een peilingpartij horen immers.

Hero Brinkman heeft dat goed gezien. En juist omdat hij een mening heeft en voor de verandering eens uit de lijn van Wilders breekt kan hij rekenen op veel stemmen van mensen die dat symphatiek vinden. En, Wilder kan hem niet uit de partij zetten vanwege ongehoorzaamheid, dat zou slecht zijn voor het imago en de lijn van Wilders zelf, die immers wil dat Nederland volgens de wil van het volk wordt bestuurd. En als Wilders Brinkman uit de partij zou zetten kan Brinkman als eenmansfractie door. Daar heeft Wilders al helemaal geen zin in. Briljante actie dus en eigenlijk ook wel sympathiek.

Maar wat te denken over de perikelen van Jack de Vries? Na een affaire met een medewerker trad hij af als staatssecretaris voor Defensie. Nu is een affaire helemaal geen politieke doodzonde, het komt in de beste kringen voor, en ook in de gewoonste kringen, maar in dit geval was het lastig omdat hij de regels die hij zelf had opgesteld had overtreden. Het was ook lastig omdat hij zelf de waarden en normen campagne van het CDA en Balkenende had verzonnen. Niet dat die waarden en normen campagne nu over de huwelijkse moraal gingen, eerder over hufterigheid in de samenleving, maar toch.

We kennen Jack de Vries echter als een meesterspinner. Iemand die ver voor anderen het bedenken precies de juiste woorden kent om het gevoel van veel mensen aan te spreken. Die als geen ander de politieke truuks kent om een andere partij tuk te hebben. Iemand dus met zeer veel mensenkennis en kennis van hoe politiek werkt. Je wilt niet weten hoeveel mensen denken dat er een groter plan achter deze politieke en romantische affaire zit. Dat het allemaal onderdeel is van een groter plan. Bijvoorbeeld om het CDA als redelijke partij neer te zetten die maar al te goed begrijpt hoe de zwakheid van mensen in elkaar zit en daar begrip voor heeft. Ja, je zelfs wil helpen als je door je eigen fouten in de problemen bent gekomen.

Zou het dan toch? Zou het gedoe rond De Vries dan toch onderdeel van de campagne zijn van het CDA? Een meesterzet? Briljanter dan die van Hero Brinkman? We weten het pas op 9 juni. En daarna in alle boeken die deze verkiezingen analyseren. Of in een politieke romcomthriller. Blijft spannend, de politiek.