Wedstrijdje verplassen

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op maandag 24 mei 2010, 2:54.

Na een half uur 'premiersdebat' had ik al mn conclusie getrokken. Dit wordt een wedstrijdje verplassen en cijferfetisjisme. Niet echt verhelderend voor de geinteresseerde kiezer die wil weten waarom partijen bepaalde dingen willen en waarom ze de keuze maken om zo te bezuinigen of daarop te investeren.

Mijn vriend is econoom en die zat dus hoofdschuddend op de bank te mopperen dat de lijsttrekkers de cijfertjes geheel fout gebruiken. Elke econoom kan je vertellen dat cijfers over de toekomst niet als harde natuurkundige feiten moeten worden gezien. Als de een zegt 18 miljard houdbaarheidstekort op te lossen en de andere 17 miljard dan zegt dat weinig. Het gaat er in de politiek om hoe je dat gaat doen. Als de een zegt 400.000 banen te creeeren en de ander 250.000 banen dan is de eerste vraag die je moet stellen, hoe dan? Doe je dat met de stok, mensen zo'n lage uitkering te geven dat ze een baan ver onder hun niveau moeten accepteren of doe je dat met de wortel, mensen verleiden zich om te scholen en op een andere manier op de arbeidsmarkt te participeren.

Smijt je lukraak wat miljarden in het onderwijs of zit er ook een plan achter? Dat soort vragen.

Helaas gaat het daar dan te weinig over in een lijsttrekkersdebat. Rutte als historicus kent de getallen en kan daar ver mee plassen. Maar weet je als kiezer nou of zijn aannames over economische groei en de effecten van bezuinigingen op consumptie en de detailhandel kloppen? Nee, dat kan je niet weten.

Uiteindelijk werd het een wedstrijdje verplassen. Wie het meeste de cijfers van het CPB in zijn hoofd heeft en wie het meest wil bezuinigen. Me dunkt dat dat niet de factoren zijn die de stem van de kiezer bepalen. Die heeft terecht niks met politiek als cijferfetisjisme. Die wil weten hoe het land er wat de partijen betreft bij gaat liggen over 5 jaar.

Alleen Wilders en Cohen hadden daar een verhaal bij. En schudden elkaar de hand in eensgezindheid dat ze beiden echt niet tot elkaar gaan komen over dat ideaalbeeld. Wilders wil toch echt een andere samenleving dan Cohen. Dat is de duidelijkheid die de kiezer wel nodig heeft.

Enfin. In mijn ideale samenleving heeft iedereen de kans om te werken zoals hij of zij wil, hebben mensen de opleiding die ze sterker maakt, lopen we niet mee in de ratrace van steeds meer spullen en geld en hebben we tijd genoeg voor elkaar na het werk. En nog veel meer, maar laat ik het hier even bij houden.