Breekpunt

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op woensdag 26 mei 2010, 2:54.

Afgelopen week begon Balkenende het breekpunt spelletje. Hij daagde de VVD uit om de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt te maken. Het CDA deed dat immers wel.

Dat is om twee redenen verbazend. In de eerste plaats omdat het beperken van de hypotheekrenteaftrek door elke econoom, meer dan de helft van de CDA-ers en het CDJA als een verstandige maatregel wordt gezien die goed is voor de woningmarkt. Ook de JOVD ziet dat het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek beter is op de lange termijn. De jongerenorganisaties van het CDA en de VVD nemen meer verantwoordelijkheid dan hun oudere partij.

In de tweede plaats is het vreemd dat het CDA dit doet omdat ze als bestuurderspartij, verantwoordelijke partij zo hopen een paar zetels in de peilingen te stijgen. Dus om een paar zetels kiezerswinst zowel een dom standpunt propageren als coalities onmogelijk maken. Zo kan immers het CDA niet met D66, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie regeren. Tenzij ze natuurlijk net als de vorige keer weer proberen de hele discussie stop te zetten.

Wat je kan opmaken uit de stoere praat van het CDA is dat ze blijkbaar alleen met de PVV en de VVD een coalitie willen vormen. Lijkt me een vreselijke gedachte voor de sociale christendemocraten die niets moeten hebben van de PVV.

Maar ja, alles voor de kiezersgunst en alles om nog maar weer een keertje te mogen regeren. Ik vermoed echter dat zelfs CDA-ers niet zullen tekenen voor een Balkenende 5 met PVV en VVD. En zeker niet vanwege het verdedigen van één domme maatregel.