Lange dagen, korte nachten, linkse dromen

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op donderdag 3 juni 2010, 3:19.

Politiek is topsport en campagnevoeren is een marathon erbij. Als politicus maak je sowieso lange dagen en weken, als je je werk goed wilt doen en ook nog eens mensen wil antwoorden met een email of telefoontje. Campagnevoeren betekent dat je ook nog eens het hele land doortoert en van bijeenkomst, debat en straatactie gaat.

Mijn dagen zien er zo ongeveer zo uit. Om twee uur 's nachts naar bed, om zeven uur er uit, van hot en weer naar her, om twaalf uur thuis, emails doen, website bijwerken en dan nog even kijken of er schone was is om de volgende dag aan te trekken. Dat doe je zo zes weken lang, en ondertussen verandert je huis in een verzamelplek van post, papier, was, die paar kopjes met aangekoekte koffie en een heleboel stof dat zich ondanks mijn afwezigheid toch verzamelt op allerlei onvermoede plekken. En je denkt, na 9 juni ga ik eindelijk eens mijn huis aandacht geven. En, gelukkig dat mijn huis geen kiezer is, want die zou vanwege gebrek aan aandacht zich allang bij de SGP vervoegd hebben, daar blijven de vrouwen gewoon thuis om het huishouden te doen.

Enfin.

Waar doe je het allemaal voor, denk je dan als je eindelijk dat kussen kunt opkloppen. Dat weet ik dan weer wel. Een akelig kabinet met CDA, PVV en VVD voorkomen. Als ik een nachtmerrie heb word ik zwetend wakker in een land met Balkenende V dat alle bezuinigingen op de lage en middeninkomens afwentelt, waar gekleurde mensen zoals ik schichtig over straat lopen en we niet eens het woord hypotheek meer in de mond durven nemen, omdat elke discussie erover verboden is. Dat is gelukkig een irrationele nachtmerrie, want zelfs de PVV zal water bij de wijn moeten doen.

Maar vaker heb ik een roze linkse droom. Cohen is premier en leidt een coalitie van PvdA, GroenLinks en D66. Dat doet Cohen van negen tot zes, want daarna is het werk van die dag wel klaar en kan hij kipfilet bakken of hutspot maken voor zijn vrouw, vrienden en kinderen die komen aanwaaien in het Catshuis.

Kees Vendrik is minister van Financien en maakt het werk van Bos af, banken zijn weer nederig voor de klant aan het werk, betalen netjes hun bankenheffing en ABN AMRO wordt met winst verkocht. De winst steken we in de salarissen van VMBO docenten, die dermate stijgen op de beroepsladder dat afgestudeerden en vakmensen staan te dringen voor een baan op een vakschool of VMBO.

Diederik Samsom is minister van Milieu en Leefbaarheid. Per buurt staat er een windwokkel en op de helft van de daken ligt er naast het Veluxraam een zonnecollectortje. Mensen betalen veel minder voor hun energie omdat die gewoon uit de lucht komt en besteden dat extra geld aan een dure scharrelkip en een Ipad die in India door goedbetaalde werknemers is gemaakt.

Boris van der Ham is minister van Economische Zaken en Buitenlandse handel. Hij heeft alle Europese lidstaten op een lijn gekregen en we importeren voor normale prijzen spullen uit Afrika en Azie en exporteren onze creatieve economie en duurzame landbouwtechnologie.

Nebahat Albayrak is minister van Justitie en immigratie en beschermt onze privacy. Ze introduceert het greencardsysteem voor immigranten die hier willen komen werken. Door een simpel betalingssysteem kunnen de arbeidsmigranten hun spaargeld kosteloos overmaken naar het land van herkomst.

Nederland wordt het meest open en welvarende land van de Europese Unie. De ontslagen ambtenaren van het voormalig ministerie van Landbouw zijn omgeschoold tot ambassadeurs van The Open Dutch Approach. Zij ontvangen dagelijks delegaties uit de hele wereld om uit te leggen hoe je een open en welvarend land creert.

Dat is een leuke linkse droom. Die ik krijg na een dag lang praten met mensen die open staan voor een progressief Nederland.