Welkom president Yudhoyono

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2010, 12:38.

De Indonesische president Yudhoyono komt dit najaar op staatsbezoek. Natuurlijk is hij welkom maar we moeten dan wel even serieus met hem praten over de mensenrechten in zijn land. Amnesty International en Human Rights Watch maken zich daar terecht grote zorgen om. Deze week nog stuurde Amnesty een brief naar de regering van Indonesië om vrijlating te bepleiten van politieke gevangenen. Ook Human Rights Watch kwam recent met een rapport over de omstandigheden waaronder Molukse vlaghijsers worden opgesloten. Yudhoyono is welkom maar hij moet niet met lege handen komen. Ik heb bij minister Verhagen aangedrongen op actie. Hieronder staan mijn vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) (leden Van Bommel en Van Raak, beide SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken over lot van politieke gevangenen in Indonesië.

Hebt u kennis genomen van de aanbevelingen van het rapport van Human Rights Watch “Prosecuting Political Aspiration, Indonesia’s Political Prisoners”? Deelt u deze aanbevelingen? Indien neen, waarom niet? (1) Zo ja, op welke wijze wilt u deze bij de Indonesische regering inbrengen?

Bent u bereid de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating te verlangen van alle personen die op geweldloze wijze hun politieke opvattingen hebben geuit in Indonesië? Bent u bereid in het bijzonder de gevallen van de mensen die met Molukse en Papoea vlaggen en andere onafhankelijkheidssymbolen geweldloos actie hebben gevoerd daarbij aan de orde te stellen? Indien neen, waarom niet?

Herinnert u zich uw antwoord op Kamervragen van 29 april 2008 waarin u meldt dat Nederland Indonesië heeft gevraagd de artikelen 106 en 107 van het Wetboek van strafrecht en Regeringsbesluit 77/2007 in lijn te brengen met vigerende internationaalrechtelijke verplichtingen? Deelt u de mening dat Indonesië tot op heden daaraan geen gehoor heeft gegeven? Bent u daarom bereid rechtstreeks aan te dringen bij de Indonesische regering de door u gewenste maatregelen door te voeren? (2)

Hebt u inmiddels precieze cijfers ontvangen over het aantal politieke gevangenen in de Molukken en elders in Indonesië? Zo ja, om hoeveel mensen gaat het daarbij? (3)

Bent u bereid te pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar marteling van deze politieke gevangenen? Indien neen, waarom niet?

Bent u bereid opnieuw te pleiten voor het overplaatsen van Molukse politieke gevangenen naar een gevangenis op de Molukken? (4)

Herinnert u zich vraag 4 van Kamervragen van 30 juni 2008 waarin gevraagd wordt naar de eventuele strafvervolging van leden van Densus 88? (5) Is het in Indonesië tot strafvervolging gekomen van leden van Densus 88? Hoe beoordeelt u de aanbeveling van Human Rights Watch dat de VS en Australië moeten ophouden met het trainen Densus 88 omdat zij betrokken waren bij de marteling van de dansactie van 29 juni 2007? Deelt u deze aanbeveling? Indien neen, waarom niet?

Op welke wijze ziet Nederland toe op de voortgang van de hervorming van de veiligheidssector, zoals u op 31 augustus 2007 beloofde en eerder in een beleidsnotitie d.d.13 juni 2006 aankondigde? Wat is de stand van zaken op dit gebied?(6)

Kunt u uitsluiten dat in de samenwerking tussen Nederland en Indonesië in het kader van terrorismebestrijding Nederlandse inbreng leidt tot mensenrechtenschendingen? Indien neen, welke maatregelen neemt u naar aanleiding van de bevindingen van dit rapport?

Deelt u de mening dat deze politieke gevangenen vrij moeten zijn voordat president Yudhoyono zijn voorgenomen bezoek aan Nederland kan brengen, later dit jaar? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

“Prosecuting Political Aspiration, Indonesia’s Political Prisoners” Zie blz 15, http://www.hrw.org/en/reports/2010/06/23/prosecuting-political-aspiration-0

Aanhangsel 2217, Kamervragen SP-fractie d.d. 15 april 2008.

Aanhangsel 3096, Kamervragen SP-fractie d.d. 30 juni 2008.

Kamerstukken brief d.d. 21 augustus 2009, 26049, nr 69.

Aanhangsel 3096, Kamervragen SP-fractie d.d. 30 juni 2008, vraag 4.

Kamerstukken 26049 nr 58, 31 augustus 2007 en brief d.d. 13 juni 2006, 26049 nr 51. Zie m.n. blz 10 ”Voorts werd in november 2005 tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Indonesische politie een MoU ondertekend als basis voor toekomstige samenwerking. Dit richt zich op trainingen op het gebied van de verkeersveiligheid en de bestrijding van terrorisme en transnationale misdaad.”