Toezeggingen tijdens debat over massaontslag MSD

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op woensdag 21 juli 2010.

Vandaag nam ik deel aan het debat over het massaontslag bij het laboratorium van MSD in Oss. Eén van de belangrijkste toezeggingen die we hebben afgedwongen bij de minister is dat werknemers intensief worden betrokken bij alle initiatieven die er zijn om zo veel mogelijk banen en kennis te behouden.

Het massaontslag bij MSD is allereerst een drama voor de werknemers. Het is ook een drama voor de regio en een zwaar verlies voor ons land. Er waren al veel langer signalen dat MSD wellicht zou vertrekken uit Nederland. Natuurlijk kan de politiek niet op de bestuurdersstoel zitten: wij kunnen dit besluit niet terugdraaien. Het is echter duidelijk geworden dat het kabinet onvoldoende heeft gedaan om het besluit over MSD vooraf ten goede te keren.

De Minister President, voorzitter van het innovatieplatform en pleitbezorger van de kenniseconomie, heeft vrijwel niets gedaan. Wij hebben de minister van Economische Zaken gevraagd hem alsnog te laten bellen met de bestuurders in Amerika om zoveel mogelijk kennis en banen voor Nederland te behouden. Dit heeft zij in het debat vanmiddag toegezegd.

Onze grootste zorg is op dit moment het lot van de werknemers van MSD. Na meerdere overnames van hun bedrijf zijn zij nu het slachtoffer van een reorganisatie. Terecht hebben zij het gevoel de dupe te zijn van processen waar zij zelf geen invloed op hebben gehad. Daarom heb ik ervoor gepleit de werknemers een rol te geven in de initiatieven rondom een ‘Life Science Campus’ op de oude locatie van MSD.

In september komt er een voortgangsrapportage over de initiatieven om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Wij zullen tot die tijd de vinger stevig aan de pols houden en in contact blijven met de werknemers van MSD en onze lokale partijgenoten. Want uiteindelijk gaat het wel om de banen van mensen, die hun dagelijkse brood op de plank moeten brengen.