KNVB moet WK-winst investeren in jeugdopleidingen en amateurclubs

Met dank overgenomen van Tj.R. (Tjeerd) van Dekken i, gepubliceerd op vrijdag 6 augustus 2010.
KNVB moet WK-winst investeren in jeugdopleidingen en amateurclubs
Bron: Partij van de Arbeid

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is miljoenen euro rijker dankzij het recente Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika. De bond is voor een deel afhankelijk van gemeenschapsgeld. Daarom vind ik dat de KNVB haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen door de behaalde winst verantwoord te investeren. Ik heb de minister gevraagd of hij bereid is de bond op die verantwoordelijkheid te wijzen. Dat is niet alleen belangrijk voor de eventuele organisatie van een WK in 2018 of 2022, maar eerst en vooral voor de jongens en meisjes in Nederland die graag zouden willen voetballen.

De KNVB is de hoeder van het Nederlandse voetbal. Natuurlijk kan de overheid voorwaarden creëren en ondersteuning bieden, maar het is de voetbalbond die in veel opzichten bepalend is voor het voetbal in Nederland. Daar hoort wat mij betreft ook bij dat de bond actief zorg draagt voor de voetbalsector. Ik wilde graag van de minister weten of hij dit net zo ziet.

Een goede en gezonde sportsector doet een land goed. De PvdA wil graag dat jongeren sporten. Bekwame trainers en goede faciliteiten bevorderen het sportplezier. Ik zou graag zien dat de KNVB blijft investeren in amateurclubs en goede jeugdopleidingen, zodat jongeren niet gehinderd worden door slechte velden en gebrekkige voorzieningen. Maar ook om het allerbeste uit de sporters naar boven te halen. Zo kunnen we met z'n allen ervoor zorgen dat bij een WK Voetbal in 2018 of 2022 een leger talenten klaar staat.