OK dan. De Tomatensoep

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op donderdag 12 augustus 2010, 2:29.

Een paar twitterators verzochten mij het recept voor tomatensoep dat ik voor mijn schoonzus optypte wereldkundiger te maken. Welnu. Hier dan.

Deze soep is niet voor veganisten, ook niet voor puristen die geloven dat verse tomaten beter zijn. Wellicht wel voor campagnevoerders van de SP, die hun toch enigzins slappe tomatensoep zat zijn. Alsmede voor mensen met een hang naar de goede oude tijd toen soep en uberhaupt iedereen nog ballen had. Maar zie het als mijn idee van Goed Oud Linkse Tomatensoep.

In deze hoeveelheid is de soep goed voor dik 8 kommen. Verdubbelen loont de moeite, want hij blijft best een paar dagen lekker.

  • veel boter en olijfolie (lees ook de Elsevier van deze week over het nut van boter voor de slanke lijn)
  • blikje ansjovisfilet
  • ui
  • knoflook
  • blikje tomatenpuree
  • lepel honing
  • drie blikken gepelde tomaten (hele is op een of andere manier lekkerder dan blokjes tomaat)
  • bouillonblokjes voor liter bouillon
  • wijn evt
  • basilicum
  • gehaktballetjes
  • zure room of creme fraiche
  • peper zout etc
  • 1. 
    fruit de ui, en knoflook samen met de fijngesneden ansjovis en goed veel boter en olijfolie.

Zachtkens in een grote pan

  • 2. 
    Voeg er daarna het blikje tomatenpuree bij. Als tomatenpuree gefruit wordt krijg je een intense tomatensmaak. Blus evt wat af met een scheut wijn. Nu is de basis gelegd voor de volle smaak.
  • 3. 
    Als dat zo'n beetje gaar en glazig is de drie blikken tomaten met sap toevoegen. Roer dr ook een lepeltje honing door, dan lijken de tomaten nog zoeter.
  • 4. 
    Dan al naar gelang de gewenste dikte van de soep de boeljon er bij. Kan je doen door de blokjes erin te stoppen en dan water bijvoegen, of een litertje klaar hebben staan en er bij te gieten
  • 5. 
    Laten koken, dan half uurtje laten pruttelen
  • 6. 
    Staafmixer d'r in, en wees natuurlijk beducht op opspattend rood als je te veel verticale bewegingen maakt.
  • 7. 
    Opleuken met gehaktballetjes, eventueel Dan Eindelijk wat Verse blokjes tomaat als je de illusie wilt doen laten ontstaan dat je het met verse tomaten hebt geflikt.
  • 8. 
    Laatste opleuk actie door mensen er zelf basilicum en room op te laten doen in hun kommetje.