Reactie PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt op SWIFT akkoord

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 15 juni 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

-"Het is positief dat in het nieuwe SWIFT akkoord rekening is gehouden met belangrijke eisen van het Europees Parlement, zoals het recht van Europese burgers om bezwaar te maken tegen de overdracht van financiële gegevens aan de VS, maar er zijn nog steeds zorpunten"

-"Aan het verzoek om een Europese instantie een controlerende rol te geven over de transfer van data is voldaan, maar ik ben niet blij met de invulling ervan. Volgens het nieuwe akkoord krijgt Europol de taak om de Amerikaanse verzoeken te controleren en goed te keuren. Ik had liever gezien dat een juridische autoriteit die taak kreeg en niet Europol, dat een Europees samenwerkingsverband is van de politiediensten en zelf een belangrijke data verzamelaar is. Ik vraag me af in hoeverre Europol rekening houdt met de privacy aspecten van de gegevens"

-"De transfer van bulk data, grote hoeveelheden informatie van vele mensen tegelijk, die in een keer worden overgedragen, is nog steeds mogelijk en onwenselijk."

-"Er komt een onafhankelijk persoon als toezichthouder op het werk van het personeel van SWIFT, dat dagelijks op zoek gaat naar de gevraagde informatie. Onduidelijk is nog wie dat wordt en of dat een Europeaan zal zijn. In elk geval wil het Europees Parlement dat die taak een Europeaan toekomt."

-"Het is positief dat gegevens pas aan derde landen zullen worden doorgestuurd, na uitdrukkelijke toestemming van een betrokken EU-lidstaat. Het is vervolgens volkomen onduidelijk wat het derde land met de ontvangen gegevens kan en mag doen."