Bo-ex investeert in veilig drinkwater

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op maandag 11 januari 2010, 3:44.

De woningcorporatie Bo-ex kreeg in augustus 2006 wagonladingen kritiek over zich heen toen in een complex nieuwbouwwoningen in de Utrechtse Rivierenwijk legionella werd geconstateerd. Achteraf bleek Bo-ex part noch deel te hebben gehad aan het probleem: energiebedrijf Eneco had zijn stadsverwarmingsleidingen verplaatst tot vlakbij de koudwaterleidingen naar de woningen.

Toch was het incident een wake-up call voor Bo-ex, dat besloot om de drinkwaterkwaliteit in zijn complexen systematisch te gaan onderzoeken en waar nodig te verbeteren.

20100108 IsolatieAfsluiterBoex

één ongeisoleerde afsluiter of koppeling veroorzaakt evenveel energieverlies als drie meter pijp; daardoor liep de temperatuur in de installatieruimte vóór de na-isolatieronde op tot 35 graden

Desinfectieapparatuur, zoals in dit geval is toegepast, is overigens niet de ideale manier om legionella te bestrijden. Beter is het om de opbouw van de installatie aan te passen, zodat dode einden verwijderd worden en de doorstroming verbetert. In dit geval was dat niet mogelijk omdat een groot deel van de waterleidingen is ingestort in het betonnen casco.

Inmiddels is branchevereniging Aedes bezig met het opzetten van een opleidings-programma voor het bestrijden van legionella in gebouwinstallaties. Praktijkmensen zoals Ron van den Heuvel worden daarbij ingeschakeld, om hun ervaringen over te dragen aan de collega’s.

Een uitstekend initiatief.