Van Bijsterveld: lakse student oorzaak van invoeringsproblemen OV-chipcard - Hoofdinhoud
Vanaf vandaag komen studenten het openbaar vervoer niet meer in zonder werkende OV-chipcard. Helaas zitten door de chaos bij de invoering 40.000 van hen nog steeds zonder. Maar dat is hun eigen schuld, volgens staatssecretaris Van Bijsterveldt (CDA) van onderwijs. Ik voelde haar vanmiddag aan de tand bij het mondeling vragenuur.
Van Bijsterveldt voerde haar eigen studerende kinderen ten tonele: “Die maken ook nooit hun enveloppen open en wachten tot het laatste moment.” Volgens de landelijk ombudsman voor het openbaar vervoer zijn echter veel oude problemen met de OV-chipcard nog steeds niet verholpen. En een enquête van 1Vandaag/LSVb onder 3.000 studenten laat zien dat het nog steeds klachten regent, met name van studenten die bot vangen bij de helpdesk.
Mondelinge vragen Paulus Jansen (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs over de OV-chipcard voor studenten, 16 maart 2010.
De invoering van de OV-chipcard is een chaos. De datum 1 januari werd niet gehaald, 1 februari ook niet en toen is de deadline gesteld op 16 maart. Vanaf vandaag komen studenten het openbaar vervoer niet meer in zonder een werkende kaart. Uit onderzoek van 1Vandaag, de LSVB, FOK.nl blijkt dat de helft van de studenten problemen had bij de omschakeling. Maar door het gestuntel van de InformatieBeheerGroep en de vervoerbedrijven hebben 40.000 studenten zelfs nu nog geen kaart die het doet.
Vanmorgen probeerde Tomas Tselentis met de trein vanuit Almere-Muziekwijk naar zijn opleiding in Utrecht te reizen. Hij heeft zijn kaart tijdig aangevraagd en tientallen keren aan de bel getrokken bij de helpdesk. Zonder resultaat. Hij had de papieren van de IB-groep bij zich waaruit blijkt dat hij recht heeft op vervoer, maar werd nog vóór het perron tegengehouden door een peloton controleurs. Dus zat hij vandaag thuis, ook al had hij betaald voor zijn openbaar vervoer.
Want sommige mensen denken misschien: die studentenkaart is gratis. Maar in werkelijkheid kost hij 300 euro, die wordt ingehouden op je beurs.
Als je niet kan reizen terwijl je wel betaald hebt is dat wanprestatie, grenzend aan diefstal. Is de staatssecretaris dat met de SP-fractie eens en waarom is zij dan niet op de bres gesprongen voor de gedupeerde studenten? Waarom wordt het verplichte gebruik van de OV-chipcard door studenten niet opnieuw uitgesteld tot alles fatsoenlijk werkt?
Bij managementcursussen wordt altijd aan de deelnemers geleerd dat de klant koning is. Kan de staatssecretaris er voor zorgen dat studenten als klant behandeld worden?