Inbreng Uitvoeringswet Huurprijzen Woonruimte

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op donderdag 18 maart 2010, 2:42.

thermostaatkraanBijna alle wetgeving is na de val van het kabinet Balkenende in de koelkast gezet. Maar niet alles. Vanmiddag konden de fracties schriftelijke inbreng leveren op een wijziging van de Uitvoeringswet Huurprijzen Woonruimte, om investeringen in energiebesparende voorzieningen bij huurwoningen (onder de liberalisatiegrens van €648/maand) te bevorderen.

Wat mij betreft is dit een wetsvoorstel dat al veel te lang sleept. Eerst maakte minister Vogelaar geen tempo, toen kostte haar vertrek minstens een jaar vertraging. De inwerkingtreding per 1 juli a.s. zal dan ook zeker niet gehaald worden. 1 januari 2011 kan nog wel, maar dan moet de formatie niet te lang gaan duren.

In de nieuwe wettelijke regeling wordt de waardering van energiezuinige woningen in het woningwaarderingsysteem hoger en die van onzuinige woningen lager. Het aantal toegekende punten voor de energiekwaliteit wordt voortaan bepaald op basis van het energielabel. Dat is een vooruitgang. Minder handig vind ik dat de waardering van de energieprestatie onafhankelijk is van de grootte van de woning, terwijl het energieverbruik min of meer evenredig is met de grootte. Op dat punt zou het wetsvoorstel wat mij betreft verbeterd moeten worden.

Lees hier mijn schriftelijke inbreng: VH 20100315 INB 32302 SP DEF