Hacken slimme meters: wie draagt het risico? - Hoofdinhoud
Soms is het gewoon te druk om over alles wat interessant is te schrijven: op 31 maart heb ik schriftelijke vragen gesteld over de risico’s die afnemers van energie met een slimme meter lopen als die meter (of andere onderdelen van de informatieketen) gehackt wordt. Wie betaalt de rekening als daardoor economische schade ontstaat?
De problematiek lijkt op die van de criminaliteit rond bankpassen en creditcards. De stiekeme economische schade door diefstal van electronisch geld van nietsvermoedende hardwerkende Nederlanders (…) is inmiddels groter dan die van de ouderwetse, spectaculaire bankoverval. Banken doen er geheimzinnig over en liggen met regelmaat in de clinch met beroofde klanten wanneer ze weigeren om schade te vergoeden vanwege (vermeende) nalatigheid van de klant.
Bij slimme meters kan je erop wachten dat er ook methoden ontwikkeld gaan worden die een variant zijn op Making Money While Other People Sleep. De rechtsbescherming van de consument tegen dit soort risico’s moet waterdicht geregeld zijn voor we die slimme meters door de strot geduwd krijgen.
Lees hier mijn schriftelijke vragen: EZ 20100331 SV Slimme meters