Hoedt u voor de Euribor hypotheek

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op woensdag 13 mei 2009, 10:06.

zeepbelDe Volkskrant heeft vandaag een klagerig artikel over de banken die -met uitzondering van de ING- de lage rente niet zouden doorgeven aan de mensen die op zoek zijn naar lage hypotheeklasten. Edmund Hilhorst van vergelijkingssite Independer -waar leven die ook al weer van?- krijgt alle ruimte om een promotieverhaaltje voor overstappen af te draaien. Volkomen onverantwoord.

Voor minstens 80% van alle huizenbezitters geldt dat ze gebaat zijn bij stabiele hypotheeklasten. Als je geen vrij beschikbaar vermogen hebt is het lastig om grote schommelingen in je hypotheeklasten op te vangen, en dat is precies wat je voor je kiezen krijgt bij een hypotheek met variabele rente. De Euribor-hypotheek van ING is een chique naam voor een ordinaire variabele rente-hypotheek.

Die variabele rente hypotheek sluit je nu af tegen een historisch lage rente, dus op een moment dat je voor 100% zeker weet dat je binnen de kortste keren véél meer gaat betalen. Reken maar op twee tot drie keer zoveel binnen een paar jaar.

Er zullen maar weinig hard-werkende-Nederlanders zijn die dat kunnen trekken, maar de Euriborleningen worden voor een groot deel wel door huishoudens met inkomens tussen modaal en twee keer modaal afgesloten. Oliedom. Levensgevaarlijk. Je kan dus op je klompen aanvoelen dat voor deze categorie straks het aantal gedwongen verkopen zal oplopen. Maar daar zitten de banken niet mee: ze calculeren dat simpel weg in de prijs in via een hoger opslagpercentage.

Wat mij betreft is het de hoogste tijd dat de wettelijke eisen voor hypotheken verscherpt worden. De annuitaire lening met tien jaar vaste rente is in de meeste gevallen de beste hypotheekvorm voor huishoudens met een normaal inkomen. Waarom worden die nog maar zo weinig verkocht? Omdat de banken mensen méér hypotheken willen verkopen dan ze verteren kunnen. De Euriborhypotheek is een nieuw voorbeeld van deze perverse praktijk.

Het is droevig dat de Volkskrant op zijn consumentenpagina niet door deze nieuwe variant van de luchtbeleconomie heen prikt.

bron: “Lage rente doet niets voor hypotheek; huizenbezitters profiteren nauwelijks van lage rente”, Volkskrant 13 mei 2009.