Commisisie wil 1,8 miljoen euro uit fonds ter beschikking stellen aan Semiconductors Netherlands BV

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 31 augustus 2010.

Vandaag heeft de Europese Commissie i een aanvraag van Nederland voor steun van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) goedgekeurd. De aanvraag wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan het Europees Parlement i en de Raad van de Europese Unie i. Indien de aanvraag wordt goedgekeurd, zal de gevraagde 1 809 434 miljoen euro steun worden verleend om de 512 ontslagen werknemers van NXP Semiconductors Netherlands BV weer aan werk te helpen.

"De halfgeleidermarkt is erg gevoelig voor veranderingen in de economische groei en is zwaar getroffen door de veranderingen in de wereldhandelspatronen en de financiële en economische crisis", aldus László Andor i, EU-commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie. Hij voegde daaraan toe: "De steun van het EFG heeft tot doel deze werknemers te helpen zo snel mogelijk nieuw werk te vinden".

In de Nederlandse aanvraag wordt melding gemaakt van 590 ontslagen bij NXP Semiconductors Netherlands BV. De ontslagen zijn het gevolg van een verandering van de wereldhandelspatronen: het marktaandeel van Europa is gedaald van 14,9% in 2005 tot 11,2% in 2009, terwijl de grootste marktdeelnemers in Azië hun marktaandeel konden vergroten van 39,7% in 2005 tot 43,3% in 2009.

De hoge wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar in 2009 veroorzaakte een extra comparatief nadeel voor de Europese producenten, aangezien de kosten in euro's worden gemaakt en de producten in dollars worden verkocht. De financiële en economische crisis heeft de situatie verder verslechterd en in april 2009 was de wereldwijde omzet van halfgeleiders 25,1% lager dan in dezelfde maand van het jaar daarvoor.

De meeste ontslagen bij NXP vielen in Nijmegen, en het gebrek aan werkgelegenheid in vergelijkbare ondernemingen in de regio zal in het bijzonder voor werknemers met hooggespecialiseerde productie-ervaring een probleem vormen.

Het pakket EFG-maatregelen voor ex-werknemers van NXP Semiconductors Netherlands BV zal 512 van de meest achtergestelde werknemers weer aan werk helpen en omvat begeleiding van werk naar werk, erkenning van eerder verworven competenties, alsook scholing en herscholing. De totale kosten van het pakket worden op bijna 2,8 miljoen euro geraamd. De Europese Unie werd gevraagd daarvan 1,8 miljoen euro te financieren in de vorm van EFG-steun.

1.

Achtergrond

Sinds het EFG in januari 2007 operationeel is geworden, zijn 66 aanvragen voor 70 000 werknemers ingediend voor een totaal bedrag van ongeveer 373,6 miljoen euro. Voor de volgende sectoren werden EFG-aanvragen ingediend: de automobielsector (Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Duitsland en Zweden); textiel (Italië, Malta, Litouwen, Portugal, Spanje en België); mobiele telefoons (Finland en Duitsland); huishoudapparaten (Italië); computers en elektronische producten (Ierland, Portugal en Nederland); werktuigbouw/elektronica (Denemarken); herstel en onderhoud van vliegtuigen en ruimtevaartuigen (Ierland); kristal (Ierland); keramiek en natuursteen (Spanje); de bouwsector (Nederland, Ierland en Litouwen); schrijn- en timmerwerk (Spanje); elektrische benodigdheden (Litouwen); de uitgeverij- en drukkerijsector (Nederland en Duitsland), meubels (Litouwen), de detail- (Tsjechië en Spanje) en de groothandel (Nederland). Uit definitieve verslagen van eerdere steunverlening door het EFG blijkt dat werknemers met succes worden geholpen om op de arbeidsmarkt te blijven en een nieuwe baan te vinden.

Het EFG, een initiatief dat Commissievoorzitter Barroso heeft voorgesteld om mensen te helpen die door de globalisatie hun werk verliezen, is eind 2006 door het Europees Parlement en de Raad ingesteld.

In juni 2009 zijn de EFG-regels herzien om de rol van het EFG als instrument voor vroegtijdige interventie te versterken. Het is één van de maatregelen waarmee Europa op de financiële en economische crisis reageert. De herziene EFG-verordening is op 2 juli 2009 van kracht geworden en is van toepassing op aanvragen die de Commissie sinds 1 mei 2009 heeft ontvangen.

Nadere informatie

EFG-website : http://ec.europa.eu/egf

Videospots:

Europe acts to fight the crisis: the European Globalisation Fund revitalised:

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=details&prodid=9847&src=1

Facing up to a globalised world - The European Globalisation Fund :

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=detail&prodid=4096&src=4

Voor een abonnement op de kosteloze e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen:

http://ec.europa.eu/social/e-newsletter


2.

Relevante EU dossiers