Europees fonds begeleidt ontslagen werknemers naar nieuwe baan of opleiding - Hoofdinhoud
GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is tevreden dat Nederland steun ontvangt uit het Europees Globaliseringfonds om ontslagen werknemers van het bedrijf NXP Semiconductors weer aan het werk of aan een nieuwe opleiding te helpen. Maar Cornelissen wil dat er in de toekomst veel sneller zekerheid komt over Europese steun na een massaontslag. Volgende week evalueert het Europees Parlement het steunfonds en bespreekt het voorstellen van GroenLinks om het steunfonds te verbeteren.
Het Europees Globaliseringsfonds is er om ontslagen werknemers na een massaontslag zo snel mogelijk nieuwe mogelijkheden te bieden om een baan of opleiding te vinden. De subsidie voor NXP is toegezegd enkele maanden nadat de ontslagen vielen, maar bij veel andere massaontslagen duurt het nog langer voordat ontslagen werknemers er zeker van zijn dat ze door Europa worden geholpen. Op dit moment wachten werknemers uit de grafische industrie in Nederland al bijna een jaar op steun van de EU voor omscholing. Ook in andere EU-landen waar de economische crisis harder heeft toegeslagen, duurt steun voor de re-integratie van ontslagen werknemers te lang.
Cornelissen: "Hoewel de steunaanvraag voor de werknemers van NXP sneller dan gemiddeld werd behandeld, zit er nog steeds langer dan een half jaar tussen ontslag en de goedkeuring van Europese subsidie. Het is belangrijk dat werknemers direct na hun ontslag perspectief wordt geboden."
Volgende week evalueert het Europees Parlement het globaliseringsfonds. GroenLinks stelt voor om het fonds op een aantal punten te verbeteren. "Ik hoop dat het evaluatierapport bijdraagt aan een efficiëntere en effectievere hulp aan ontslagen werknemers als gevolg van de economische crisis en de globalisering. Als werknemers een jaar of langer op steun moeten wachten, komt het geld uit Brussel als mosterd na de maaltijd", aldus Cornelissen.