Reactie op column Frans van Steenis (KvK) over ZZP'ers

Met dank overgenomen van P.E. (Pauline) Smeets i, gepubliceerd op maandag 30 augustus 2010.

In een reactie op een column van Frans van Steenis (directeur Kamer van Koophandel Nederland) 'Wil de echte ZZP'er opstaan?' geeft Pauline aan dat de ZZP'er een economische factor van betekenis is. De overheid dient daarom rekening te houden met de positie van die ZZP'er, zegt Pauline. De PvdA heeft nog een aantal wensen.

De column van

Frans van Steenis

van de KvK heeft - blijkbaar onbedoeld - veel stof doen opwaaien. Maar uiteindelijk, zo begrijp ik, zijn KvK en ZZP Netwerk Nederland het eens.

De PvdA is in ieder geval van mening dat de zzp’ er een economische factor van betekenis is. Dat betekent dat de overheid dus daadwerkelijk rekening moet houden met de positie van die zzp’ er. Hiermee doel ik niet op overheidssteun voor zzp’ ers! Maar de PvdA heeft nog wel een aantal wensen als het gaat om het scheppen van betere voorwaarden voor deze ondernemers. Een greep uit ons wensenlijstje: een betere toegang tot overheidsopdrachten, dit betekent dat het nieuwe wetsvoorstel Aanbestedingen ook iets te bieden moet hebben aan zzp’ ers. Minder bureaucratie, want overbodige en ingewikkelde wet- en regelgeving is voor een zzp’ er relatief extra belastend. Aandacht voor financieringsmogelijkheden, want vaak zijn zzp’ ers niet interessant voor banken. En om het wensenlijstje te completeren: graag een oplossing om het menselijk risico van arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Dit risico kan de zzp’er privaat afdekken, maar voor velen is dit onbetaalbaar.

Overigens kijk ik met belangstelling uit naar het binnenkort te verschijnen SER-rapport over de positie van de zelfstandige ondernemers. Benieuwd wat dit rapport ons nog kan leren als het gaat om verbeteringen van het overheidsbeleid ten gunste van deze ondernemers.

Pauline Smeets

Tweede Kamerlid PvdA

Woordvoerder Ondernemerschap

Links