Vragen Haïti

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 22 juli 2010.

Vorige week deed VN-gezant Leslie Voltaire zijn beklag dat slechts 2% van de beloofde hulpgelden aan Haïti daadwerkelijk is aangekomen op dit moment.

Nadat iedereen klaar was met het fronzen van haar/zijn wenkbrauwen, rees de vraag hoe het met het Nederlandse geld zit. Plat gezegd: waar is die 83 miljoen?

Om daar meer helderheid over te krijgen, heb ik namens de VVD-fractie de minister een aantal vragen gesteld.

Ook had ik via twitter beloofd deze afgelopen vrijdag op mijn site te zetten. Dat heeft wat vertraging opgelopen, waarvoor excuus.

De gestelde vragen:

Vragen van het lid Dijkhoff (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de aan Haïti toegezegde hulpgelden na de aardbevingen in januari 2010.

  • Wat is de stand van zaken met betrekking tot de besteding van de door Nederland ten behoeve van noodhulp en wederopbouw toegezegde hulpgelden; hoeveel van het toegezegde geld is inmiddels daadwerkelijk besteed?
  • Waar bevindt zich de door Nederland toegezegde 83 miljoen euro op moment?
  • Vormt de controle vooraf door de Algemene Rekenkamer een vertragende factor in de besteding van de hulpgelden? Zo ja, kunt u aangeven in welke mate?
  • Hoe verhouden de berichten over het achterblijven van de toegezegde hulpgelden zich tot eerdere berichten over de absorptiecapaciteit van Haïti voor hulpgelden?