Spookflats

Met dank overgenomen van A. (Anne) Mulder i, gepubliceerd op zondag 30 mei 2010, 18:37.

Dit weekend stond in het teken van campagne op straat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als kandidaat Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van de Haagse gemeenteraadsfractie heb ik het canvassen even onderbroken om een speeltuinfeest te openen in de Wapserveenstraat in de wijk Morgenstond. Daar liep ik tegen een fors probleem in de buurt aan.

Na de feestelijke opening van het speeltuinfeest raakte ik met buurtbewoners in gesprek over de doorn in het oog van de wijk: vier enorme flatgebouwen tegenover de speeltuin, die al maanden leeg staan voor de sloop. In november 2009 vertrokken de laatste bewoners, omdat de sloop in maart zou beginnen. Nu, eind mei, blijkt de sloop te zijn uitgesteld. Hoe lang weet de buurt niet zeker. Mogelijk tot het eind van het jaar. Tot die tijd zit de buurt wel opgescheept met vier dichtgetimmerde flats.

Een van de slooppanden.

Wat dat erger maakt, is dat een aantal woningen illegaal blijkt te worden gebruikt. Noem het krakers: de buurt houdt het op Oost-Europeanen die de woningen ’s nachts betrekken om te drinken, drugs te gebruiken en te slapen. Overdag worden ze bijna niet gezien, maar het bewijs is aanwezig. Deuren zijn opengebroken. De tuin tussen de flats ligt vol afval, uitwerpselen, lege drankflessen en wie weet wat meer. De hekken om de panden heen worden steeds weer opengebroken. Buurtbewoners komen de illegale bewoners ’s avonds tegen op straat. Ze gedragen zich dan regelmatig agressief.

Opengebroken woningen.

De buurt wordt er niet beter van. De omgeving van de slooppanden is de afgelopen jaren juist enorm opgeknapt. Er zijn veel nieuwe huizen gebouwd en er wordt geïnvesteerd in de openbare ruimte, bijvoorbeeld met deze nieuwe speeltuin. Nu staan direct naast de spookflats nieuwbouwwoningen te koop. Want wie wil nu zulke buren hebben? Zie je woning maar eens te verkopen met die vreselijke slooppanden ernaast.

Wat mij betreft moet hier zo snel mogelijk verandering in komen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de eigenaar van de panden - een corporatie - maar ik heb er bij het college van B&W in Den Haag op aangedrongen om te proberen de zaak te bespoedigen. Zo snel mogelijk slopen deze flats die nu alleen maar problemen aantrekken!

De foto’s van de rest van mijn dag zijn hier te bekijken.