Stunten met voedsel is ethisch niet OK - Hoofdinhoud
Wakker Dier lijkt een overwinning te hebben gehaald in hun strijd tegen de kilo knallers. Op een redelijk eenvoudige manier hebben ze de praktijken van de supers onder de aandacht gebracht. Schielijk hebben ze even de kilo knallers in de diepvries gezet.
Imago schade is iets wat ze niet kunnen gebruiken.
Helpt het nu wat Stichting Wakker Dier heeft gedaan? Ja zeker zou ik zeggen. Is het oorbaar om deze tactiek te gebruiken om jouw inzet duidelijk te maken en jouw doelen dichterbij te brengen? Ook deze vraag zou ik met ja willen beantwoorden, maar twijfel daar wel een beetje bij.
Als ik als consument naar de vele stupide reclames op de tv en radio kijk en luister, voel ik me vaak als een debiel benaderd, maar dat terzijde. De reclame die bij ons binnen komt is zeker niet allemaal van het kaliber:“ de Gouden Loeki”.
Vallen de kilo knallers er ook onder?
Nee, zou ik zeggen. Het is ieders goed recht om mij als klant naar binnen te lokken.
De koppeling van het stunten met vlees en de noodzaak om dierenwelzijn te verbeteren vind ik vergezocht. Het is nog maar zeer de vraag of het dierenwelzijn verbeterd als we het stunten met vlees verbieden?
Toch is het stunten met voedsel ethisch niet OK. Voedsel is geen wegwerp artikel of een rol toilet papier.
We moeten de supers aanspreken op hun brede verantwoordelijkheid om naast acceptabele consumenten prijzen ook verantwoordelijkheid te nemen voor de productie wijze van hun waar.
Het ontslaat de consument niet van haar verantwoordelijkheid doordacht inkopen te doen. Gelukkig doen steeds meer consumenten dat. Dat blijkt ook uit de laatste statistieken, dat de verkoop van biologisch vlees met 12% is gestegen tov vorig jaar. Ook het aandeel biologisch van de totale aankoop waarde is weer gestegen.
Het tij is aan het keren!
Harm Evert Waalkens