Europese Commissie stelt Frankrijk ultimatum voor Roma-uitzettingen - Hoofdinhoud
Woensdag presenteerde de Europese Commissie haar conclusie gepresenteerd over een mogelijke inbreukprocedure tegen Frankrijk vanwege de uitzetting van Roma. Volgens de Europese Commissie voert Frankrijk de richtlijn voor vrij verkeer van personen niet goed uit. De Europese Commissie eist nu dat Frankrijk binnen twee weken haar wetgeving in orde maakt. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vindt dit een goede stap van de Europese Commissie maar is teleurgesteld dat ze puur een procedurele weg bewandelt en de discriminatie van Roma buiten beschouwing laat.
"Het is terecht dat de Europese Commissie de Roma-uitzettingen wil aanpakken en dat ze Frankrijk een ultimatum heeft gesteld," aldus Cornelissen. "Het moet duidelijk zijn dat geen enkele individuele lidstaat Europese regels rond mensenrechten aan haar laars kan lappen.”
Cornelissen vindt het teleurstellend dat de Europese Commissie ze Frankrijk niet direct op het matje roept voor de discriminatie van Roma. “Want ook dáár alleen al zou een inbreukprocedure voor gestart kunnen worden”, aldus Cornelissen.
Frankrijk krijgt van de Europese Commissie tot 15 oktober de tijd om gedetailleerd aan te geven hoe ze de Europese richtlijn volledig zullen implementeren. Lukt ze dat niet, dan volgt er een formele aanmaning, de eerste formele stap in de inbreukprocedure. De Europese Commissie gaat verder onderzoek doen in alle lidstaten om te zien of de richtlijn correct is ingevoerd. De lidstaten die dat hebben gedaan, zullen net als Frankrijk op de vingers getikt worden.
Daarnaast kondigde de Europese Commissie maatregelen aan om de sociale en economische integratie van Roma in Europa te verbeteren. Cornelissen heeft eerder al gevraagd om een dergelijk beleid: "De problematiek van Roma valt vaak te herleiden tot discriminatie en sociale uitsluiting. Ik ben blij dat de Europese Commissie nu stappen onderneemt. Het is ontzettend belangrijk dat Roma hun weg kunnen vinden in Europa, gelijke kansen krijgen en behandeld worden als elke andere EU-burger. In de ene gemeente gaat dit beter dan in de ander en daarom is samenwerking cruciaal."