Leegstand vraagt actie

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zondag 3 oktober 2010, 4:04.

Sinds vrijdag 1 oktober 2010 is de anti-kraakwet van kracht. D66 was en is geen voorstander van deze wet. Omdat het echte probleem, onbenut vastgoed, onveranderd blijft bestaan.

Maar in een democratie hoort eenieder een door de meerderheid aangenomen wet wel na te leven. En protest mag niet overgaan in publieke overlast of geweldadig verzet. In dat opzicht zijn de uit hand gelopen demonstraties in steden als Amsterdam en Nijmegen onaanvaardbaar.

Precies hetzelfde geldt echter voor de aanhoudende leegstand van (tweede) huizen en kantoorpanden. En deze neemt door de nieuwe wet eerder toe dan af. Want zo direct en daadkrachtig als Openbaar Ministerie en politie nu panden gaan ontruimen, zo omslachtig is de procedure waarmee gemeenten leegstaande panden moeten invullen.

Over deze (en andere) nadelige gevolgen van de uitvoering van de anti-kraakwet heb ik schriftelijke Kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en van Wonen, Wijken en Integratie. Na beantwoording kom ik er direct op terug. Want het is de toenemende leegstand in Nederland die vraagt om actie.