Werkgevers maken er een potje van op de postmarkt - Hoofdinhoud
Afgelopen week hoorden wij als Tweede Kamer over het stuklopen van de onderhandelingen tussen vakbonden en de nieuwe postbedrijven Sandd, Selektmail en netwerk VSP. Slecht nieuws voor de werknemers in de post. Donderdag voert de Tweede Kamer hierover een spoeddebat, waarin voor de PvdA twee punten belangrijk zijn: arbeidsvoorwaarden en een eerlijke prijs voor postbezorging.
-
-In Nederland mogen bedrijven succes hebben, graag zelfs, maar niet als dat komt doordat ze hun medewerkers uitknijpen. Toen de postmarkt open werd gesteld voor nieuwe bedrijven, was dan ook de uitdrukkelijke voorwaarde van de PvdA dat er geen situatie zou ontstaan van grootschalige concurrentie op arbeidsvoorwaarden: voor iedereen een nette baan. Dat betekent dat postbezorgers grotendeels (80% per 2014) onder een CAO zouden moeten werken. Zo staat het ook in de wet. Als dat niet lukt, moet de minister van SZW ingrijpen; hij moet dan afdwingen dat alle postbezorgers per 1-1 aanstaande een arbeidscontract hebben.
De situatie nu is dat de nieuwe bedrijven op de postmarkt bijna geen personeelslid onder een normaal arbeidscontract in dienst hebben: ze werken met zogenaamde ‘overeenkomsten van opdracht’ (OvO’s), waarmee je onder het minimumloon kan zakken en geen enkele zekerheid hebt. Dat kan niet de bedoeling zijn van een nieuwe postmarkt, die moest zorgen voor lage prijzen, nette dienstverlening en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. De afspraak was dus: bedrijven spreken met vakbonden af hoe een CAO eruit moet zien, en laten daar ieder jaar meer werknemers onder vallen. Gebeurt dit niet, dan werken alle postbezorgers automatisch per 1 januari onder een CAO doordat de minister dit afdwingt.
Nu hebben de werkgevers de onderhandelingen afgebroken en stellen ze tegelijk dat hun bedrijven zullen omvallen als alle medewerkers per het nieuwe jaar onder de CAO vallen. Wat de PvdA betreft is het nu kiezen of delen: of de bedrijven gaan zo snel mogelijk terug aan tafel met de vakbonden om fatsoenlijke afspraken te maken, of de minister moet ingrijpen en dan heeft iedereen op 1 januari een CAO. Meer smaken zijn er niet, en de bedrijven wisten dit ook toen ze toetraden op de Nederlandse postmarkt. Wat de PvdA betreft hoort hier ook bij dat er normale werkweken worden aangeboden aan de mensen die dat graag willen; op dit moment werken de meeste postbezorgers minder dan 10 uur per week. Dan heb je dus drie baantjes nodig om rond te komen en dat is niet de bedoeling.
Met die markt is nog iets aan de hand, iets waar de werknemers nu de dupe van worden: de prijzen zijn te laag voor de zakelijke dienstverlening. Wij vragen dus van de minister van EZ dat ze een prijsmaatregel instelt waardoor er een bodemprijs komt voor zakelijke post. Als de prijzen iets hoger zijn, kunnen de postbedrijven hun personeel voor een normaal loon in dienst nemen. Het gaat niet om de gewone verjaardagskaart van je oma, maar de grote zakelijke contracten met bijvoorbeeld postorderbedrijven en verzekeraars. Dat moeten bedrijven dan maar over hebben voor goede service en een fatsoenlijke behandeling van onze postbodes: een faire prijs voor een goed product. Deze maatregel moet van de minister komen, want als één van de bedrijven het zelf probeert zal het de concurrentie alle ruimte geven om zijn klanten over te nemen voor een lagere prijs. Ik verwacht dat de minister ingrijpt, omdat de postmarkt nu een stevige marktmeester nodig heeft, omdat de bedrijven het afzonderlijk niet kunnen en als belangrijkst: omdat we het alle postbezorgers in dit land verschuldigd zijn!
Reageer
Om te reageren moet je geregistreerd zijn als MijnPvdA gebruiker. Spelregels
Wachtwoord of Gebruikersnaam vergeten?
MijnPvdA gebruikersnaam MijnPvdA wachtwoord Reactie