Meer zeggenschap bepleit voor ondernemingsraad - Hoofdinhoud
De PvdA heeft vandaag in het debat over de voorgenomen sluiting van de onderzoeksafdeling bij het Amerikaanse farmaciebedrijf Abbott in Weesp aangedrongen op het redden van zo veel mogelijk banen. Ook zou de zeggenschap van werknemers bij ingrijpende besluiten over de toekomst van hun bedrijf moeten worden versterkt.
Ik heb een motie ingediend waarin de regering wordt opgeroepen samen met werkgevers- en werknemersorganisaties te onderzoeken hoe ondernemingsraden intensiever betrokken kunnen worden bij overnames, fusies, splitsingen of verplaatsingen van in het bijzonder internationale ondernemingen. Met name het versterken van het adviesrecht en instemmingsrecht van ondernemingsraden is daarin belangrijk.
Wij beschouwen het als een gegeven dat bedrijven soms komen en soms gaan. In het geval van Abbott is echter geen sprake van een gewone overname. Er is eerder sprake van leegroof. Abbott is alleen geïnteresseerd in de bestaande, winstgevende producten uit Weesp. Deze worden uit het bedrijf gehaald en verscheept naar de VS. De ontwikkeling van innovatief, winstgevend en belangrijk onderzoek wordt de nek om gedraaid.
Ondernemingen hebben niet alleen een verantwoordelijkheid richting aandeelhouders. Zij hebben ook een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid, allereerst richting hun werknemers. Zij worden met deze gevolgen geconfronteerd. Mijn motie benadrukt dat een herijking van het belang van aandeelhouders ten opzichte van onder meer werknemers. Zij moeten meer zeggenschap over hun bedrijf krijgen.
Een ondernemingsraad bestaat uit werknemers die namens het personeel overleg voeren met de werkgever over het beleid en personeelsbelangen. Het ziet ernaar uit dat een Kamermeerderheid onze motie steunt.