Krimp lijkt haaks te staan op de ambities van bestuurders. - Hoofdinhoud
Grote woorden worden gebruik als het gaat over de krimp van de bevolking met name in de plattelandsgemeenten. Het moet gezegd de afname van de bevolking, vergrijzing van de samenleving en het wegtrekken van de jeugd uit dorpen zet de zaak op scherp. Waren de ambities van bestuurders om te denken in groei modellen, moet het roer om. Is dit erg? Nee, helemaal niet en zeker niet als er op een hele verstandige manier het groei denken wordt omgezet in het slim aan elkaar koppelen van functies en voorzieningen.
Niet alles en overal kan in de benen worden gehouden. Burgers snappen dat, bestuurders niet altijd.
Burgers zijn net mensen, die hun boodschappen graag in de buurt willen doen, maar er ook een tochtje voor over hebben naar een nabij gelegen stadje. Hier is het aanbod vaak vele malen groter en goedkoper.
Mobiliteit en toegankelijkheid zijn wat mij betreft hierbij de essentiële onderdelen!
Hier ligt niet alleen een taak voor de lokale bestuurders, maar ook voor het bedrijfsleven. Hoe spelen middenstanders in op de behoefte van hun klanten. Bezorgdiensten, het kunnen plaatsten van bestellingen via telefoon of internet. Het lijkt allemaal erg onpersoonlijk te worden als we via een draadje ons gerief proberen te halen. Ook dit is meer een kwestie van excellente dienstverlening, dan in een onpersoonlijke wereld te verdwalen.
Er liggen voor bestuurders meerdere uitdagingen die bij de besluitvorming een rol zouden moeten spelen. De tijd van:” U vraagt en wij draaien” ligt lang achter ons en met dit rechts kabinet zal er door de Overheid nog minder aan de knoppen worden gedraaid.
Gemeenten moeten zo wie zo bezuinigen. Om de begrotingen rond te krijgen moeten gemeenten zich drie keer achter de oren krabben om datgene dat door de bevolking wordt gevraagd wel realiseerbaar en financierbaar is. Het aanstaande kerntaken debat in de Gemeente Oldambt leent zich daar goed voor.
Een voorbeeld van ingezet beleid dat gefrustreerd wordt door chagrijn uit de bevolking.
Rondom de Blauwe Stad is veel discussie geweest en men heeft moeten besluiten om een aantal onderdelen in de koelkast te zetten. De infra structuur ligt er en nu is het even schuilen in deze ongure tijd. Positief geoordeeld kunnen we zeggen het ligt er, het is mooi en dat het zeker wat wordt.
Anders is het met de scholen in de dorpen en de verdere voorzieningen rondom de Blauwe Stad.
Zo is er indertijd gezamenlijk besloten om de meeste publieksvoorzieningen te concentreren op een punt: de Hardenberg.
Het zwembad annex sport accommodatie, de bibliotheek, de scholen, het gezondheidscentrum,de brandweer kazerne, de notaris etc. hebben zich genesteld.
Door dit alles te concentreren worden de dorpen verbonden aan de Blauwe Stad en houden we voorzieningen op hoogwaardig niveau voor lange tijd duurzaam in de benen.
Nu wordt alles uit de kast gehaald om de oorspronkelijke doelen onderuit te halen. De bibliotheek is met vertraging eindelijk naar de Hardenberg verhuisd, de school uit Finsterwolde ligt midden in het voorzieningen centrum van de Hardenberg, maar de basis school in Beerta blijft op de oude plek!
Je zou kunnen concluderen dat we toch al een heel eind zijn gekomen, maar we zijn er nog niet.
Het laaghangend fruit is geplukt. Nu komen de moeilijke besluiten.
De school uit Beerta zal en moet onderdak moeten krijgen op de Hardenberg. Daarmee zijn de onderlinge publieke afspraken en toezeggingen die gemaakt zijn in het verleden, ingelost.
Nu de rol van het bedrijfsleven. Ik begrijp heel erg goed dat de supers in Finsterwolde en Beerta vasthouden aan hun plek in het dorp.
Emotioneel gezien begrijpelijk en ik zal niet treden in hun verantwoordelijkheden, maar het is toch te gek voor woorden dat we nu zien dat de ene super 200 meter verderop nieuwbouw pleegt en kennelijk het voordeel van de concentratie op de Hardenberg niet ziet. Ruime parkeer gelegenheid en een komen en gaan van mensen die toch naar Hardenberg gaan voor de bibliotheek, hun kinderen van school halen of gaan sporten of zwemmen zijn toch essentieel voorwaarden.
De andere super heeft een moeizaam overlevingsverleden achter de rug.
Krimp is niet alleen een ambitie voor bestuurders maar ook voor het bedrijfsleven. Ondernemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, maar het lokale bestuur creëert daarvoor de mogelijkheden.
Mensen maak je klaar voor de gure winter die eraan komt. Gelukkig hebben we in Nederland seizoenen en kunnen we na verloop van tijd genieten van de lente!