Een markt heeft geen geweten en geen geheugen - Hoofdinhoud
In de vorige uitgave van Ekoland stond een interessant artikel over initiatieven om de biologische melkprijs los te koppelen van de gangbare.
Het moet allemaal meer marktgericht en marktconform. Op zich ben ik het met die benadering best eens.
Toch ben ik erg huiverig om dit te gaan doen. De opslag die nu gegeven wordt voor de biologische melk is de uitkomst van berekeningen die de extra kosten in beeld brengt. Natuurlijk zijn daarbij de marges die je mee neemt van belang en er moet overeenstemming zijn tussen de partners.
Maar dat we in de opbouw van de biologische melkprijs de extra kosten betaald krijgen is toch bijna een unicum in de agrarische wereld. Op basis van een open calculatie en een eerlijke verdeling van de marges
De grote zuivel coöperatie Friesland Campina is marktleider en zorgt voor het verwaarden van de producten, zo ook voor de vermarkting van de biologische zuivel. Daarnaast is er Eko Holland die de melk van haar leden zelf op de markt brengt. De prijs van EKO Holland komt tot uit de markt met dien verstande dat de melkprijs niet onder die van Friesland Campina uit zal komen. Kan er niet voor die prijs verkocht worden gaat het bio certificaat er af en wordt het op de gangbare markt verkocht.
Boeren die hun melk zelf op de markt brengen: “zo zijn de coöperaties vroeger geboren”. Deze coöperaties zorgen nu dus voor de bodem in de biologische markt
De vraag naar biologische producten is aan het stijgen en geeft meer ruimte voor de sector om zich te ontwikkelen. Laten we dat vooral slim doen en ons niet over eten in marktambities. De markt heeft geen geweten en geen geheugen. Ik ben ondernemer genoeg om risico’s te nemen maar om nu zomaar zelf als groep in de keiharde markt te stappen?
Ik doe daar niet aan mee.
Harm Evert Waalkens
Biologisch melkveehouder
Finsterwolde