Geen angst, wel vrijheid op internet

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op vrijdag 29 oktober 2010.
Geen angst, wel vrijheid op internet
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Nederland moet zich niet voor het karretje van Frankrijk laten spannen", zegt Emine Bozkurt, PvdA-Europarlementariër, naar aanleiding van de Europese conferentie over het internet vandaag in Parijs. "Vrije communicatie op het internet is een recht dat niet ingeperkt mag worden. Het recht op informatie, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers moeten we waarborgen."

Frankrijk wil strengere aanpak

Nederland en Frankrijk deden eerder een gezamenlijk voorstel om een gedragscode tegen internetcensuur op te stellen. Maar wat in eerste instantie een poging was de vrijheid van internet te garanderen, wil Frankrijk nu gebruiken om een strenge aanpak te promoten.

Afsluiting internetverbinding als sanctie

Sinds kort is in Frankrijk de omstreden Hadopi-wet van kracht. Dat betekent dat internetgebruikers na drie waarschuwingen voor het illegaal downloaden van een bestand afgesloten worden van het internet. Providers moeten meewerken aan de uitvoering van de wet en zijn verplicht IP-adressen door te geven. Gemiddeld krijgen nu 10.000 Fransen per dag een waarschuwing. Zij worden mogelijk afgesloten in een versnelde procedure zonder eerlijk proces.

Franse aanpak creëert angst

"Moeten we straks krampachtig onze pc's afschermen van pubers die liedjes willen downloaden? Of breekt het angstzweet uit als er een pop up verschijnt op het beeldscherm of als onze betaling voor een film niet goed doorkomt? De Franse aanpak creëert angst, geen vrijheid of bescherming van enig goed", zegt Bozkurt. "De Europese sociaaldemocraten dringen aan op een evenwichtig beleid, waarin de rechten van auteurs bewaakt worden zonder de vrije communicatie op het internet te beknotten. We zullen ons hier voor blijven inzetten."

Frankrijk heeft al aangekondigd dit onderwerp ook aan te kaarten op de volgende G8-top.

Bron afbeelding: SXC / sqback.