Kwaliteit kinderopvang moet voorop staan

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op dinsdag 2 november 2010.
Kwaliteit kinderopvang moet voorop staan
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / Inferis

De PvdA wil dat er geïnvesteerd wordt in kwalitatieve kinderopvang. Dat betekent dat we een pas op de plaats moeten maken met marktwerking, omdat de kwaliteit van de kinderopvang daaronder lijdt. Ik vind het treurig dat kinderdagverblijven beknibbelen op de kwaliteit, enkel en alleen om de winstmarges te vergroten. Uiteraard zijn er ook kinderdagverblijven die juist wel het goede voorbeeld geven, maar als de minister en ook ouders niet weten hoe de kinderdagverblijven ervoor staan, kunnen zij onmogelijk hun adviserende rol spelen. Tegelijkertijd is het dan moeilijk hard te maken dat het niet goed gaat. Ik heb de minister om opheldering gevraagd en verzocht het tij te keren.

Hieronder mijn vragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

  • 1. 
    Kent u het artikel ‘De crèche wordt steeds duurder en slechter’[1]?
  • 2. 
    Onderschrijft u de centrale stelling uit het artikel dat onder druk van winstmarges veel kinderdagverblijven juist slechtere kwaliteit gaan leveren en kunt u dit toelichten? In hoeverre zullen de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen de marktwerking in de kinderopvang vergroten? Welke gevolgen heeft dit volgens u voor de kwaliteit van de kinderopvang?
  • 3. 
    Kunt u bevestigen dat steeds meer kinderopvangorganisaties in handen komen van buitenlandse investeerders en kunt u daarbij aangeven om welk aandeel van de totale kinderopvangsector het hierbij gaat?
  • 4. 
    Bent u het met de PvdA fractie eens dat kosten moeten worden gemaakt om de kwaliteit van kinderopvang te vergroten? Bestaat er volgens u spanning tussen het belang van ouders en kinderen om de kwaliteit van kinderopvang zo hoog mogelijk te maken enerzijds en het belang van buitenlandse investeerders om kosten te verlagen en winst te maximaliseren anderzijds?
  • 5. 
    Kunt u de berichtgeving bevestigen dat het ministerie van OCW vergeefse pogingen heeft gedaan om inzicht te krijgen in representatieve cijfers over de solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit in de kinderopvangsector? Bent u van mening dat voldoende financieel toezicht op de kinderopvangsector mogelijk is? Kunt u dit toelichten?
  • 6. 
    Kunt u de berichtgeving uit het genoemde artikel bevestigen dat in sommige regio’s structureel te weinig leidsters voor groepen staan? Kunt u bevestigen dat gemeentes ondanks meldingen van deze en andere overtredingen van de wet vaak niet overgaan tot het uitdelen van boetes? Bent u van mening dat kinderopvangorganisaties die op deze of op andere wijze in gebreke blijven daar geen financieel voordeel uit mogen halen? Zo ja, bent u bereid daartoe maatregelen te nemen? Zo nee, waarom niet?
  • 7. 
    Bent u met ons van mening dat oudercommissies, willen zij effectief gebruik kunnen maken van hun adviesrecht bij vaststelling van de tarieven, inzicht moeten hebben in de kosten van kinderopvangorganisaties waaronder de personele kosten? Zijn kinderopvangorganisaties verplicht dit inzicht te bieden? Zo nee, bent u bereid daartoe initiatieven te nemen? Zo ja, welke middelen staan deze commissies ter beschikking om deze gegevens op te vragen? Kan de minister de kamer informatie verstrekken of het advies van de oudercommissie inzake de tarieven wordt opgevolgd door kinderopvangorganisaties?

[1] NRC Handelsblad, 30 oktober 2010, pagina 13, ‘De crèche wordt steeds duurder en slechter’.