Laten we hospices van Nederland als norm voor alle zorg nemen!

Met dank overgenomen van A.G. (Agnes) Wolbert i, gepubliceerd op dinsdag 2 november 2010.
Op bezoek bij het Joodse Hospice te Amsterdam.
Bron: Blog Agnes Wolbert

Deze week was ik op werkbezoek bij het enige joods hospitium dat Nederland kent. Bijzonder in allerlei opzicht. Natuurlijk op het eerste gezicht vanwege de prachtige nieuwbouw, maar eigenlijk veel meer vanwege de bijzondere toewijding van de medewerkers en de vrijwilligers.

Ik ben in de afgelopen jaren in veel hospices en bijna thuishuizen geweest en ik moet concluderen dat ze bijna altijd prachtig gehuisvest zijn. Ook de tuinen zijn er mooi en de mensen die er werken zijn het vriendelijkst van allemaal. Het past allemaal en is logisch, want niets is zomaar goed genoeg voor mensen die hun levenseinde naderen.

In Amsterdam is een hospice voor Joodse mensen. Dat is voor veel joodse ouderen een verademing, want als je oud en kwetsbaar bent dan is het een weldaad om te weten dat je aan een half woord genoeg hebt om begrepen te worden. Want de gasten van het joods hospitium zijn getekend door de oorlog en alles daarna en merken daar elke dag de zware gevolgen van. Kwetsbare, stervende mensen willen zich op de eerste plaats veilig voelen, en dus is het gebouw inderdaad op allerlei manieren beveiligd. In de benadering van de bewoners is veel plaats voor de Joodse traditie, maar ook is er veel kennis over omgaan met trauma' 's. Tel daarbij op, dat ook niet - joodse mensen in het hospice wonen en je begrijpt hoezeer de zorg er op maat is. Nogmaals, we zouden niet moeten rusten totdat alle zorg voor ouderen op hospice- niveau was!

Agnes Wolbert

Lid Tweede Kamerfractie PvdA