'Merkwaardig besluit kabinet over koopzondag'

Met dank overgenomen van P.E. (Pauline) Smeets i, gepubliceerd op maandag 8 november 2010.

'Ik vind het opmerkelijk dat het kabinet heeft besloten om het aantal koopzondagen te beperken. De VVD voerde in haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begin dit jaar juist nadrukkelijk actie vóór de koopzondag, met de slogan ‘shoppen is ook zondagsrust’. Het is dan ook verbazingwekkend dat de liberalen 180 graden gedraaid zijn. De PvdA vindt dat gemeentes zelf over het aantal koopzondagen moeten kunnen beslissen', aldus Pauline.

De reactie van Pauline volgt op de brief van de minster van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het aantal koopzondagen. Het kabinet wil het voorstel van de vorige minister uitvoeren. Dat betekent dat het toepassen van de toerismebepaling beter moet worden uitgelegd door de gemeente.

Onze senator in de Eerste Kamer, Joyce Sylvester, besloot onlangs om geen steun te verlenen aan het plan om het aantal koopzondagen te verminderen. De lokale overheid, rekening houdend met de belangen van werknemers en klein zelfstandigen, moet in mijn ogen zeggenschap hebben over het aantal koopzondagen. Het is namelijk goed om besluitvorming over dit soort zaken zo dicht mogelijk bij winkeliers en burgers te houden.