Motie tegen bezuiniging op passend onderwijs

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, gepubliceerd op maandag 8 november 2010.
Motie tegen bezuiniging op passend onderwijs
Bron: Blog Jeroen Dijsselbloem

De PvdA in de Tweede Kamer komt bij de begrotingsbehandeling met een motie tegen de bezuiniging op passend onderwijs. Dat heeft PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselboem tegenover VOS/ABB bevestigd.

In het primair en voortgezet onderwijs groeit de ongerustheid over de ruim 300 miljoen euro die het nieuwe kabinet op passend onderwijs wil gaan bezuinigen. Het kabinet combineert deze bezuiniging met een budgetplafond voor het speciaal onderwijs. Dit moet voorkomen dat het regulier onderwijs daar meer leerlingen naar gaat verwijzen.

VOS/ABB ziet de bezuiniging en het budgetplafond als een ernstige bedreiging voor de toegankelijkheid van het funderend onderwijs. Als belangenbehartiger van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs vindt VOS/ABB dat goed primair en voortgezet onderwijs voor álle leerlingen beschikbaar moet zijn, dus ook voor zorgleerlingen. Er zijn nu al signalen dat de bezuiniging op passend onderwijs en het budgetplafond voor het speciaal onderwijs ertoe zullen leiden dat er wachtlijsten ontstaan en dat zorgleerlingen thuis komen te zitten. Ook de PO-Raad maakt zich grote zorgen over de bezuiniging.

Kamermeerderheid?

Het is de vraag of er een Kamermeerderheid voor de motie zal zijn, omdat de bezuiniging expliciet staat vermeld in de bijlage over het begrotingsbeleid. De politieke realiteit is dan dat de fracties van de coalitiepartners, in dit geval VVD en CDA, akkoord zullen gaan met de bezuiniging.

Vooral de VVD is er groot voorstander van. De liberalen vermeldden in hun verkiezingsprogramma dat er zelfs voor 600 miljoen euro kon worden bezuinigd op passend onderwijs.

Het CDA heeft in zijn verkiezingsprogramma geschreven dat er aandacht moet zijn voor de talenten van kinderen met leer- en gedragsproblemen. Deze leerlingen moeten volgens het CDA-verkiezingsprogramma zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs worden opgevangen. In die zin is het CDA voor passend onderwijs, maar de uitkomst van de coalitiebesprekingen met de VVD was dat er toch op moet worden bezuinigd.

De gedoogpartner PVV heeft in zijn verkiezingsprogramma niets vermeld over passend onderwijs. Wel staat erin dat extreme zorgleerlingen moeten worden herplaatst op aparte scholen voor speciaal onderwijs.

Zie voor de actualiteiten rond passend onderwijs ook de gerelateerde berichten in de rechterkolom.

Bron: www.vosabb.nl

Link: http://www.vosabb.nl/werkgevers-in-onderwijs/actueel/nieuws/item/artikel/15716/1/