Gun Roel van Duijn zijn recht! - Hoofdinhoud
Vandaag begin ik de actie ‘Gun Roel zijn recht!’ om mijn oud-collega gemeenteraadslid in Amsterdam, ex-provo en -kabouter, te steunen in zijn eis alle dossiers die er over hem zijn in te zien. Van Duijn heeft ze nodig voor zijn memoires. Van Duijn voert op dit moment een zaak voor de bestuursrechter in Den Haag om die openheid te krijgen. Ik roep iedereen op via petities.nl zijn eis te steunen. Om te beginnen vraag ik dat aan onze oud-collegafractievoorzitters van toen, waaronder de huidige burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.
De vraag of iemand zijn dossier bij de inlichtingendienst AIVD mag inzien wordt beantwoord door de minister van Binnenlandse Zaken. Hij beroept zich daarbij op de wet die inzage beperkt in verband met de veiligheid van de Staat, de openbaarmaking van bronnen of het verkrijgen van inzicht in het werken van de inlichtingendienst. Dat zijn alleszins redelijke argumenten. Iedereen, ook Van Duijn en ik, hebben belang bij de veiligheid van de Staat. Als, zoals in het geval van de activiteiten van Van Duijn, er sprake is van zaken in een ver verleden dan is er weinig reden om niet bijna volledige openheid te geven. Mochten er in zijn dossiers namen staan van agenten die nu nog actief zijn dan kunnen die eenvoudig worden weggelakt.
Dat het bij Roel van Duijn niet om een bescheiden dossier gaat, blijkt wel uit het feit dat hij voorkomt op een zogenaamde interneringslijst. Bij ontwrichting van de Staat door oorlog of revolutie worden deze personen geïnterneerd zoals ook gebeurde met Duitsers die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog buiten Duitsland verbleven. Van Duijn behoorde lange tijd tot de categorie meest staatsgevaarlijke personen, volgens de inlichtingendiensten dan. Tegenwoordig is Van Duijn ‘liefdesverdrietconsulent’ met een praktijk aan huis. Dat hij verdienstelijk is voor de hedendaagse samenleving mag wel blijken uit het feit dat het hare majesteit in 2003 behaagde om hem te bevorderen tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Van Duijn droeg de versierselen op zijn trui toen hij zijn zaak bij de rechter vorige week bepleitte.
Van Duijn heeft door de jaren heen last gehad van het werk van de inlichtingendiensten. Hij is van zijn 18e tot zijn 50ste gevolgd door agenten van de inlichtingendiensten. Er zaten spionnen in zijn vrienden- en kennissenkring. Hij is ontvoerd, vermoedelijk door rechts-radicalen, en ook daarover schijnen er berichten te zitten in zijn dossier. Het is niet alleen voor zijn memoires gewenst openheid te krijgen over al die dossiers. Ook gewoon als mens is het noodzakelijk de feiten uit je persoonlijke verleden te kunnen duiden. De Staat is het aan Van Duijn verplicht om daarom openheid van zaken te verschaffen.