Nederland coalitieland

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, gepubliceerd op maandag 15 november 2010.

Opnieuw een column van Jeroen Dijsselbloem in het Gelderland Journaal.

Regeerakoorden zijn rare dingen. Eigenlijk kun je ze niet missen in Nederland coalitieland.

En naarmate de coalitie instabieler is, er minder gemeenschappelijke visie is, en de uitdagingen groter, wordt het regeerakkoord dikker. De combinatie van Regeerakkoord, gedoogakkoord en financieel kader heeft dan ook een nieuwe recorddikte bereikt. Gestold wantrouwen. En: Hoe sluiten we de buitenwereld buiten?

Nieuwbakken premier Rutte probeert de Kamer wijs te maken dat er volop ruimte zal zijn voor samenwerking. Maar dikke regeerakkoorden staan dat niet toe. In achterkamertjes worden door een handvol mensen, zonder al te veel zicht op uitvoerbaarheid of consequenties, in korte tijd ingrijpende besluiten genomen. Als de onderhandelaars werken met een reeks sub-werkgroepjes, weet de linkerhand ook niet wat de rechterhand doet. De verkokering wordt tijdens de formatie vrolijk voortgezet.

Een pijnlijk voorbeeld hiervan is de onverantwoorde stapeling van bezuinigingen op het speciaal onderwijs, op de Jeugdzorg, op de begeleiding van mensen met een laag IQ, op de rugzakjes, op de WAJONG en de sociale werkplaatsen. Je zult maar een kind hebben dat slecht kan meekomen op de basisschool. Dat geweldig zou opbloeien wanneer het in het speciaal onderwijs in een kleinere klas extra aandacht zou krijgen. Dat nu nog met begeleiding deel kan nemen aan sport. Dat na het praktijkonderwijs in de sociale werkplaats een prima plek zou kunnen vinden. En alles wordt weggenomen.

Geen uitgestoken hand. Geen ruimte voor alternatieven. De bewindslieden waren duidelijk. Ze voeren het regeerakkoord uit ook al is er niet over nagedacht. Ook al zijn er alternatieven. Ook al is het duidelijk dat verwaarlozing van deze kinderen, grote maatschappelijke kosten op latere leeftijd betekent.

Tegelijkertijd waren de bewindslieden in de debatten nog volstrekt vaag over hoe het verder zal gaan met Passend onderwijs en de herziening van de Jeugdzorg . Beiden in gang gezet in de vorige periode. Beiden bedoeld om jongeren zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te houden. Om de extra aandacht die nodig is zoveel mogelijk in het eigen gezin of in de eigen vertrouwde school te bieden. Het is duidelijk; geld is leidend, de kinderen en hun problemen zijn volgend. De verkokering, die we juist in de zorg voor jeugd moeten doorbreken, was tijdens de formatie weer leidend. Het zal een hele klus worden de kinderen de komende jaren centraal te blijven stellen. Zodat ook zij tot hun recht komen en hun plekje vinden.

Jeroen Dijsselbloem

Reageer

Om te reageren moet je geregistreerd zijn als MijnPvdA gebruiker. Spelregels

Wachtwoord of Gebruikersnaam vergeten?

MijnPvdA gebruikersnaam

MijnPvdA wachtwoord

Reactie