Help corporaties naar kerntaak

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 19 november 2010, 5:41.

In de Volkskrant van 18 november luidde Aedes, de koepel van woningcorporaties, de noodklok. Corporaties komen acuut in geldnood. Er zijn verschillende oorzaken. Een slecht imago, onvoldoende huurinkomsten, onverkoopbare huizen, flinke afroming door Den Haag en de zogenaamde 33.000 Euro regel uit Europa.

Met de woningcorporaties komt ook de sociale woningbouw onder druk. Nu is er best het een en ander mis met het systeem. Maar we hebben het wel nodig om iedereen een passend huis te kunnen bieden.

D66 wil dat corporaties teruggaan naar hun kerntaak: het bouwen van betaalbare huizen voor lagere inkomensgroepen. Maar wij zien in dat dit alleen kan als meer mensen de werkelijke waarde van hun woning gaan betalen.

Daartoe moet het kabinet een aantal maatregelen uit het regeerakkoord aanpassen.

Allereerst de gestelde inkomensgrens waarboven de huren met 5% per jaar mogen stijgen. Deze ligt nu op 43.000 euro. Maar om effect af te dwingen (meer huurinkomsten) moet deze naar de 33.000 euro.

Ten tweede dient het kabinet gericht te stimuleren dat sociale huurders met een hoger inkomen (scheefwoners) hun huurhuis van de corporatie kopen.

Ten derde moet de jaarlijkse corporatieheffing van 750 miljoen worden heroverwogen.