Bètastudenten zijn boos - Hoofdinhoud
Gisteren ontving ik een brandbrief namens 83.000 boze bètastudenten die boos zijn over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Zijlstra (VVD). Nu is studentenprotest bij onderwijsbezuinigingen vanzelfsprekend maar dit keer gaat het écht om oliedomme bezuinigingen. Laat ik er twee aspecten uit noemen: ten eerste moeten studenten die meer dan één jaar vertraging oplopen straks 3000 in plaats van 1600 euro collegegeld betalen. Ten tweede krijgen opleidingen met trage studenten een forse boete. De gevolgen laten zich raden: studenten zullen minder snel kiezen voor (moeilijke) bètastudies en instellingen hebben er belang bij zwakke studenten toch te laten slagen. Beide gevolgen zijn slecht voor Nederland als kenniseconomie. Lees hier de brandbrief:
Geacht Kamerlid,
Wij, de Bètastudenten van Nederland, maken ons grote zorgen over de plannen van het kabinet Rutte voor het Hoger Onderwijs. De maatregelen die in het regeerakkoord zijn opgenomen en de daarmee gepaarde bezuinigingen zullen sorteren in de volgende zeer kwalijke gevolgen:
-
·Het volgen van masters in zijn algemeenheid wordt met het voorgenomen beleid duurder en daarmee ontmoedigd. Dit geldt in nog grotere mate voor meerjarige masters zoals bèta-, techniek- en onderzoeksmasters. Deze masters zijn onmisbaar voor de kenniseconomie die Nederland is en wil blijven.
-
·Voor de langere bèta- of techniekstudies geldt dezelfde uitlooptermijn van maar één jaar als voor alle andere studies. Verhoudingsgewijs klopt dit niet waardoor studenten die technische studies volgen meer punten per jaar moeten halen dan anderen, terwijl de studiedruk minstens gelijk is. Zo wordt opnieuw de drempel om een bèta- of techniekstudie te volgen verhoogd.
-
·Het tekort aan bèta- en techniekafgestudeerden zal toenemen, terwijl in Nederland het aantal afstudeerders in deze richting - relatief gezien - nu al ver onder het Europese gemiddelde ligt. In combinatie met de afname van het aantal studenten in meerjarige onderzoeksmasters en een grotere bereidheid van studenten om wegens financiële redenen in het buitenland een master te volgen en daar te blijven werken, riskeert Nederland een grote braindrain.
-
·Jarenlange miljoeneninvesteringen om de technologiesector te stimuleren worden teniet gedaan. Deze sector fungeert als de motor voor de kenniseconomie. Het door het kabinet onderschreven rapport van de commissie Veerman geeft bovendien al aan dat het tekort aan bèta- en techniekafgestudeerden zorgelijk is.
-
·Met de boete die instellingen voor elke langstudeerder krijgen worden ze financieel geprikkeld om studenten snel aan een diploma te helpen in plaats van hoogwaardig onderwijs te bieden. De kwaliteit van het onderwijs zal hier zwaar onder lijden, terwijl daar juist in geïnvesteerd moet worden. De Vice President of Education van de TU Delft Paul Rullmann kondigde tijdens de Overleg Vergadering met de Studentenraad 18 november jl. al aan dat de studies in Delft verlicht zullen gaan worden: ‘Onze volle studies komen enorm onder druk te staan als je alles in vijf jaar wil organiseren. Dit leidt onvermijdelijk tot een pakket dat aan ingenieurskwaliteiten inboet.’ Een maand eerder gaf hij aan: ‘Als de kabinetsplannen zoals deze staan verwoord, binnenkort zouden worden ingevoerd, dan zou dat desastreus zijn.’
Wij willen benadrukken niet zozeer te vrezen voor eigen portemonnee maar voor de toekomst van Nederland. Met de huidige plannen voorzien wij een einde van de sterke positie van Nederland als kenniseconomie. De technische studenten van nu genieten hoogwaardig technisch onderwijs waarbij ze zich daarnaast ofwel verdiept of verbreedt hebben. De technische studenten van de toekomst krijgen minder hoogwaardig onderwijs zonder de ruimte om zich te verdiepen of verbreden. Bovendien zullen dat er ook nog eens minder zijn. Een tendens van minder ingenieurs van mindere kwaliteit tot op het punt dat we dijken uit China moeten halen: dat ligt voor Nederland in het verschiet.
Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend Nederland te behoeden voor deze toekomst door uw invloed op het beleid te laten gelden. Wij willen vooruit met Nederland als kenniseconomie en vragen niet meer dan uw medewerking daarvoor.
De Bètastudenten van Nederland*
-
*Nederland telt ruim 83.000 Bètastudenten. Zij worden vertegenwoordigd door de volgende organisaties:
Studentenraad TU Delft
Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft
Studentengeleding Universiteitsraad TU Eindhoven
Studentengeleding Universiteitsraad Twente
Studentenraad Wageningen University
Wageningse Studenten Organisatie
Studentgeleding Faculteitsraad Bètawetenschappen Universiteit Utrecht
Faculteitsraad Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht
USF Studentenbelangen
Studentenraad Radboud Universiteit Nijmegen
Studentenvakbond AKKU Nijmegen
Studenten Groepering Leiden
Christelijke Studentenfractie Leiden
Facultaire Studentenraad Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Amsterdam
Algemene Studenten Vereniging Amsterdam
Studentenraadsfractie Studenten Organisatie Groningen
De volgende organisaties steunen dit manifest:
Interstedelijk Studenten Overleg
Landelijke Studenten Vakbond