Snijd niet in aidsbestrijding

Met dank overgenomen van Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, gepubliceerd op woensdag 1 december 2010.
Snijd niet in aidsbestrijding
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / Sully Pixel

Het baart me ernstig zorgen dat het kabinet wil bezuinigen op aidsbestrijding, terwijl er wereldwijd 180.000 hiv-geïnfecteerden afhankelijk zijn van Nederlandse hulp. Als deze plannen doorgaan, betekent dit dat deze mensen geen medicijnen meer kunnen krijgen. Met andere woorden: ze worden aan hun lot overgelaten.

Aidsbestrijding werkt en is effectief. Het is daarom onbegrijpelijk dat dit kabinet deze vorm van ontwikkelingssamenwerking wil afkappen. Mensen met hiv komen zonder deze hulp niet verder. Ik ben dan ook blij dat zowel de wetenschap als het bedrijfsleven zich tegen deze absurde bezuiniging keert en sta volledig achter de gezamenlijke actie van het Aids Fonds en Stop Aids Now om aandacht te vragen voor deze kwestie.

Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is al erg genoeg. Maar aidspatiënten medicijnen ontnemen die ze nodig hebben om te overleven is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Ik heb de staatssecretaris van Internationale Samenwerking daarom opgeroepen om te garanderen dat deze mensen hun medicatie kunnen blijven ontvangen.