WK naar Rusland: niet bij de pakken neerzitten

Met dank overgenomen van Tj.R. (Tjeerd) van Dekken i, gepubliceerd op donderdag 2 december 2010.
WK naar Rusland: niet bij de pakken neerzitten
Bron: Blog Tjeerd van Dekken

Helaas vindt het WK Voetbal 2018 niet plaats in Nederland. Het stelt me teleur dat de FIFA haar imago eer aandoet en het grote geld belangrijker lijkt te vinden dan een gezond sportklimaat. Zonde voor Nederland in het algemeen en de duizenden voetballiefhebbers in het bijzonder. Voor mij is deze zaak echter nog niet afgedaan. Er is mij nog te veel onduidelijk rond de lobby’s en de procedures. Ik ga de minister zeer kritisch ondervragen over het verloop van de onderhandelingen.

Het WK Voetbal had goed kunnen zijn voor Nederland. Voor voetballiefhebbers, maar ook voor (amateur)sportclubs en bedrijven. Nederland had de vruchten kunnen plukken van de impuls die zo’n wereldkampioenschap de voetbalsport geeft. Het had ongekende nieuwe mogelijkheden opgeleverd voor kinderen en jongeren die nu niet aan sporten toekomen. We hadden hen hier goed bij kunnen betrekken en het toernooi in het teken van deze jongeren kunnen stellen. Ik vind het jammer dat we dat duwtje in de rug nu moeten missen.

Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Ik blijf me inzetten voor het binnenslepen van grote en kleinere sportevenementen, want een levendig Nederlands sportklimaat gaat me aan het hart. Daarom vind ik het belangrijk dat we zaken anders aanpakken als we in de toekomst opnieuw kandidaat zijn voor het organiseren van een groot sportevenement. Ik ga de minister vragen open kaart te spelen over de onderhandelingen met FIFA, zodat het binnenhalen van sportevenementen in het vervolg meer in de openbaarheid plaatsvindt. Daar hebben we recht op.