Ongelijke behandeling 'holebi's' in Europa - Hoofdinhoud
Homoseksuelen en biseksuelen (holebi's) worden in sommige EU-lidstaten nog steeds gedwongen om in complete anonimiteit te leven. Ze worden ongelijk behandeld, bijvoorbeeld op het werk of bij het huren van een woning. Ook geweld tegen hen neemt toe. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het Europese Agentschap voor Fundamentele rechten, dat vandaag zijn bevindingen aan het Europees Parlement voorlegde. Het agentschap deed twee jaar onderzoek binnen de EU naar homofobie, transfobie en discriminatie op grond van seksuele geaardheid.
Grote verschillen in wetgeving
"Dit onderzoek stelt duidelijk vast dat er grote verschillen tussen de EU-lidstaten bestaan wat betreft behandeling van holebi's en wetgeving die hen hoort te beschermen. Er is voor ons nog veel werk te verrichten", reageert PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.
Het homohuwelijk wordt nog maar in 5 van de 26 EU-lidstaten erkend. Bulgarije, Roemenië en Estland sluiten in hun wetgeving zelfs alle homoseksuele relaties en huwelijken expliciet uit, ook al is dat huwelijk in een ander land wel erkend. "Dit is zeer onrechtvaardig", zegt Bozkurt. "Holebi's worden beperkt in hun bewegingsvrijheid binnen de EU. Ik heb Eurocommissaris Reding van justitie en burgerrechten gevraagd actie te ondernemen, want dit soort wetten zijn in strijd met EU-wetgeving."
Geweld registreren
Bovendien wil Bozkurt correcte informatie over het geweld tegen holebi´s. "Registratie van geweld tegen holebi's gebeurt in de lidstaten niet of nauwelijks, maar is wel noodzakelijk om passend en gericht beleid te kunnen maken."
Nieuwe antidiscriminatierichtlijn nodig
Een nieuwe Europese antidiscriminatierichtlijn zou de ongelijke behandeling van holebi's in de EU kunnen voorkomen, maar de onderhandelingen daarover zitten muurvast. Al in april 2009 heeft het Europees Parlement het voorstel aangenomen voor een richtlijn, die discriminatie op basis van leeftijd, handicap, seksuele geaardheid en religie buiten de werkvloer moet bestrijden. De lidstaten liggen sindsdien dwars. "De economische crisis en de kosten om bijvoorbeeld alle openbare gebouwen toegankelijk te maken voor gehandicapten, zouden een rol spelen bij de lidstaten", legt Bozkurt uit. "Ze realiseren zich onvoldoende dat discriminatie in de samenleving ook haar tol vraagt, alleen is dat niet altijd in geld uit te drukken."
Bron afbeelding: SXC / guil.