Intolerantie in Egypte

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 3 januari 2011, 13:29.

Egypte beweert dat ze erg haar best doet om religieuze minderheden zoals de Kopten te beschermen. In de praktijk blijkt daar weinig van, getuige de recente aanslagen. Europa heeft een handelsovereenkomst met Egypte waar ook de mensenrechten onderdeel van zijn. Hoog tijd dus voor de EU om Egypte aan te spreken op het gebrek aan veiligheid voor niet-moslims. De vrijheid van godsdienst is onderdeel van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en Verdragsstaten zijn verplicht die te bevorderen. Bij mijn bezoek aan Egypte in februari zal ik dit thema daarom aan de orde stellen. Verder heb ik de volgende vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan minister van Buitenlandse Zaken over bomaanslag op Kopten in Alexandrië.

  • 1. 
    Wat zijn naar het oordeel van de Raad van de Associatieovereenkomst van de EU en Egypte de achterliggende oorzaken (“root causes’) van religieuze intolerantie in Egypte (1)? Deelt u die analyse?
  • 2. 
    Deelt u de analyse dat er geen vorderingen zijn gemaakt bij het wegnemen van die oorzaken? Zo ja, wat dient naar uw oordeel te moeten gebeuren? Indien neen, waarom niet?

3 Wat is uw opvatting over de mogelijkheden van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Egypte om de oorzaken van discriminatie te helpen wegnemen?

4 Deelt u de mening dat de ondemocratische praktijk in Egypte een rol speelt bij de oplopende spanningen in dat land? Zo ja, wat stelt Nederland voor? Indien neen, waarom niet?

5 Deelt u de opvatting dat het Associatieakkoord niet voldoet als middel tot bevordering van democratie in Egypte en wegnemen van oorzaken van allerlei vormen van discriminatie? Zo ja, wat behelzen de veranderingsvoorstellen? Indien neen, waarom niet?

Bron.

1 Verslag Associatie Raad EU en Egypte, 26 april 2010, zie punt 22 http://www.eeas.europa.eu/egypt/aa/2010_eu-egypt_statement_en.pdf

  • 22. 
    The EU encourages Egypt to continue to pursue efforts aimed at fighting discrimination on all grounds, at promoting tolerance in matters related to culture, religion and beliefs and

minorities, and at countering impunity. The EU was shocked and saddened by the killing on

Coptic Christmas Eve of six worshippers and a policeman, and welcomes and encourages

work by the Egyptian authorities to halt such violence, in particular by addressing its root

causes. In this context the EU looks forward, for instance, to the early adoption of a unified

code on places of worship.