Klasse: Donner fluit wonen Limburg terug

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op vrijdag 14 januari 2011, 14:31.

Binnenlands Bestuur meldt vandaag dat minister Donner een stokje steekt voor het plan van woningcorporatie Wonen Limburg om 750.000 euro bij te dragen aan de bouw van een wereldpaviljoen in Venlo. Gaat er eindelijk geluisterd worden naar de SP?

Woningcorporaties moeten zich in de eerste plaats bezig houden met hun kerntaken: het bouwen en beheren van betaalbare huurwoningen. Sinds het doorsnijden van de financiele banden tussen Rijk en corporaties in 1993 is er een enorme schaalvergroting ontstaan, met footloose corporaties die zo’n simpele kerntaak maar gewoontjes vinden en zich liever bezig houden met cruiseschepen, stadions, food courts (…), de Beurs van Berlage of het REM-eiland. Geloof het of niet: allemaal waar gebeurd.

Natuurlijk kan je als corporaties best wel eens iets doen naast je kerntaak, als de uitvoering daarvan tenminste prima in orde geweest. Ik heb in 2008 een voorstel gedaan voor het inkaderen van nevenactiviteiten in een artikel voor AedesMagazine. Het doet me goed dat Donner met deze actie nu ook een signaal afgeeft: tot hier en niet verder. Lees voor de lol (..) eens de rapportcijfers van Wonen Limburg in de jaarreportage Corporatie in Perspectief van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Na lezing zal je je met mij afvragen hoe Rudy de Jong c.s. het in hun hoofd haalden om 750.000 euro uit te trekken voor dit doel.