Investeer in Innovatiekracht

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 21 januari 2011, 4:40.

Het is hoog tijd dat het Kabinet serieus gaat investeren in de innovatiekracht van onze economie. Want Nederland zakt weg op de internationale ranglijsten van beste kenniseconomieen.

Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijzen uit dat Nederland 16e van Europa is als het gaat om private R&D-investeringen. Bedrijven besteden voor 5 miljard euro per jaar aan onderzoek, ofwel 0.88% van het nationale inkomen (bbp). Het Europees gemiddelde bedraagt 1.25% en zo staat Nederland onder Belgie en Tjechie. Dit terwijl Kabinet en Tweede Kamer de ambitie hebben om tot de top 5 van meest concurrerende economieen te behoren.

Ook KIA, De Kennis- en Innovatie Agenda, komt met onrustbarende cijfers. Nederland investeert onvoldoende in onderwijs en wetenschap. Bovendien besteedt de overheid slechts 0.67% van het nationale inkomen aan innovatie, terwijl de doelstelling 1% bedraagt.

Het nieuwe superministerie van EZ, Landbouw & Innovatie (ELI) moet nu alle zeilen bijzetten. Zodat bedrijven met hun R&D uitgaven binnen twee jaar op het Europees gemiddelde van 1.25% zitten, en de overheid zijn eigen doelstelling van 1% waarmaakt. Pas dan kunnen we weer gaan dromen van een plek in de mondiale top 5.

NB: Lees mijn Blog over een week in het teken van 'kenniseconomie en innovatiekracht'