OV-chip: reiziger centraal!

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 28 januari 2011, 5:02.

De OV-chipkaart blijkt 'zo lek als een mandje'. Het is kinderlijk eenvoudig om met een computerprogramma een neptegoed op de digitale drager te zetten. Na een 'hemeltergende historie' van in- en uitvoeringsproblemen werkt de nieuwe OV-kaart nu dus fraude in de hand. In de vorm van zwart reizen.

D66 wil desondanks door met de OV-chipkaart. Onder de voorwaarde dat de kaart voldoende veilig wordt gemaakt, zonder eventuele extra beveiligingskosten aan de reiziger (of de belastingbetaler) door te berekenen. Het bedrijf TLS, waar vijf grote vervoersbedrijven in zitten, moet deze kosten dragen. Uit de winst uit de exploitatie van de chipkaart. Of door het eigen vermogen aan te spreken.

De invoering van de OV-chipkaart (zoals op 3 februari aanstaande in Zuid-Holland) hoeft wat D66 betreft geen vertraging op te leveren. Ook is het in stand houden van de oude strippenkaart niet nodig. Twee systemen (chip en strip) naast elkaar is duur en niet effectief. Bovendien is fraude ook met de strippenkaart mogelijk. in die zin is het beter om fraude te voorkomen en fraudeurs aan te pakken.