Daarom verdient Europa beter! - Hoofdinhoud
"De Europese begroting moet eerlijker, transparanter en effectiever worden. We moeten van landbouwsubsidies naar kennisinvesteringen.", dat zei Gerben Jan Gerbrandy bij de presentatie van het D66 pamflet Europa verdient beter !
Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken kreeg in Brussel het eerste exemplaar uit handen van Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy. D66 vindt dat de EU-begroting radicaal hervormd moet worden. Nu is de tijd om aan te geven hoe het anders kan, omdat dit jaar de onderhandelingen voor de komende meerjaren begroting tot 2020 beginnen.
Nederland maakt winst op de EU
De discussie gaat veel te veel over wat Europa kost en niet over wat het ons oplevert en waar Europa een meerwaarde heeft. Nederland kijkt als boekhouder naar Europa en niet als econoom. Gerbrandy: "Het kost ons 250 euro per persoon per jaar en we houden er 2000 euro aan over! Er zijn slechtere investeringen te verzinnen.”
Investeren in banen, duurzaamheid en innovatie
Zeker voor Nederland zou het een win-win situatie zijn als Europa investeert in de economie van morgen, in banen, in duurzaamheid en innovatie. "Dat gebeurt nu niet", zegt Gerbrandy. "Maar liefst driekwart van de begroting gaat nog steeds naar landbouwsubsidies en structuur- en cohesiefondsen. Wij vinden dat het budget anders ingezet moet worden, namelijk in banen, duurzaamheid, innovatie, want anders legt Europa het straks af tegen landen als China. "
Deze speerpunten zijn ook de prioriteiten uit de EU2020 strategie, de lange termijn planning die ervoor moet zorgen dat Europa de sterkste en duurzaamste economie van de wereld wordt. Dat kunnen we pas waar maken als die prioriteiten ook op de begroting terugkomen. Gerbrandy: “Put your money where your mouth is!”
Directe financiering is in het voordeel van Nederland
Daarnaast moeten we naar een systeem van directe financiering, die in plaats komt van de huidige nationale bijdragen die in achterkamers worden bedisseld. De financiering kan dan ook een onderwerp worden bij de Europese verkiezingen. "Dat is veel eerlijker dan zoals het nu gaat, ook voor Nederland. Het is ook voor iedereen transparant. Geen koehandel meer achter gesloten deuren", zegt TK lid Gerard Schouw. Nu is het zo dat een rijke Portugees gemiddeld minder afdraagt dan een arme Nederlander. Daar wil D66 vanaf. Met een systeem van directe financiering verdwijnt ook de reflex van lidstaten om zoveel mogelijk geld naar eigen land terug te harken, ook al gaat het naar onzinnige projecten.
De begroting moet eenvoudiger èn flexibel zijn
Het huidige systeem van de EU begroting is enorm complex en de subsidievertrekking is onnodig bureaucratisch. D66-Tweede Kamerlid Schouw wil dat de Europese Commissie nog dit jaar met concrete voorstellen komt om het systeem te vereenvoudigen. Daarnaast is er in de lange termijn begroting weinig ruimte om in te springen op veranderingen, denk aan de economische recessie. Daarom moet de begroting flexibeler worden.