STREEKEIGEN PRODUCTEN…. - Hoofdinhoud
Te midden van alle politieke gedoe, richt ik me graag op zaken dichtbij de mensen.
Om deze reden zet ik me als woordvoerder voor landbouw en Voedselveiligheid in de Tweede Kamer in voor de “Streekproducten”.
We slepen beesten en voedsel de hele wereld rond.
We eten vlees uit Zuid Amerika, sperziebonen uit Noord Afrika, onze tomaten gaan naar Duitsland…enzovoort.
Voedsel en Landbouw is economie!
Overal ter wereld zijn verschillende regimes voor het toestaan van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica. We weten vaak niet eens wat we eten en waar het vandaan komt.
Af en toe duikt er een voedselschandaal op en voelen we ons onveilig.
De laatste tijd neemt de interesse voor voedsel dichtbij huis weer toe.
Steeds meer restaurants bieden op de menukaart vlees en groenten uit de eigen regio.
Topkoks geven in Tv-programma’s aan dat ze het liefst werken met lokale - en unieke producten.
Volop kansen voor onze regio om meer in te zetten op het telen van streekeigen voedsel. Een goede stap naar duurzamer landbouw.
In de Tweede Kamer is een motie van mij aangeboden om de grondgebonden erkenning van streekproducten goed te regelen. Er zijn nog vaak “nep-streek-producten” op de markt.
Het keurmerk “Erkend streekproduct”moet betrouwbaar zijn.
Een “waldbeantsje” moet ook echt uit de Friese Wouden komen en de cranberry van Terschelling.
Gezien het belang van streekproducten voor ons voedsel en voor meer duurzame landbouw, heb ik afgelopen week de Regering verzocht dat de streekproducten deel gaan uitmaken van het duurzaam inkoopbeleid van de overheid.
En tegelijkertijd de regelgeving rondom deze streeklandbouw te verminderen !
Maandagmiddag open ik een project van Middelbaar en Hoger Onderwijs in Fryslân, de Stichting Wraldfrucht , De Kruidhof en de Groene Kenniscoöperatie.
Doel van dit project is de kennis van streekeigen gewassen te verbeteren.
Als de kennis er is, te starten met het streekeigen telen.
Verandering van spijs, doet eten!!