Albanië: Geen stappen op weg naar EU bij interne onrust - Hoofdinhoud
Vorige week leidde een demonstratie van de socialistische oppositiepartij in Albanië tot hevige rellen waarbij vier mensen om het leven kwamen. Het Europees Parlement is helder: geen volgende stap in het EU-toetredingsproces, voordat de leiders van de Democratische partij en de Socialistische partij samen de politieke impasse in Albanië doorbreken.
De regerende Democratische partij van Sali Berisha en de Socialistische partij van Edi Rama liggen al sinds de verkiezingen van juni 2009 met elkaar in de clinch. Volgens de Socialistische partij klopte de verkiezingsuitslag niet, zij eisen een hertelling. Tot dat gebeurt boycot de partij het Albanese parlement.
Uit de hand gelopen demonstratie
Een demonstratie op vrijdag 21 januari, geleid door Rama, liep uit de hand, met als gevolg vier dodelijke slachtoffers. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen betreurt de incidenten ten zeerste. Ze vindt het van belang dat het Albanese openbaar ministerie een onafhankelijk onderzoek instelt naar het geweld van vorige week: “In plaats van een onafhankelijk onderzoek stelt premier Berisha een parlementair onderzoek in. Een bizar voorstel. In een parlement waarin de oppositie geen stem heeft kan de onafhankelijkheid van zo'n onderzoek nooit worden gegarandeerd.”
Het is al bekend dat de dodelijke kogels afgevuurd zijn door de Nationale Garde, maar nu moet verder uitgezocht worden wat de precieze toedracht is. Ook al zijn de demonstraties van de Socialistische partij steeds extremer geworden, schieten op demonstranten kan nooit gerechtvaardigd worden. Belangrijk is dat de daders worden opgepakt en berecht, aldus Cornelissen.
Vertraging in EU-proces
Door de interne onrust loopt Albanië vertraging op in het proces om toe te treden tot de Europese Unie. Cornelissen: “Zolang het Albanese parlement zijn zaakjes niet op orde heeft zal Europa het land geen kandidaat-status toekennen. Zowel premier Sali Berisha, leider van de Democratische partij, als Edi Rama, leider van de Socialistische oppositie partij, moeten stoppen om richting de Europese Unie de vermoorde onschuld te spelen. Zij hebben een verantwoordelijkheid naar hun burgers, die moeten zij eindelijk een keer nemen.”
Cornelissen hoopt dat de ongeregeldheden de twee leiders flink hebben wakker geschud en dat ze nu wél bereid zijn met elkaar om de tafel te gaan. Zoniet, dan zal de Europese Unie zich genoodzaakt zien sancties op te leggen aan de leiders. Daarbij moeten de Albanese burgers zoveel mogelijk worden ontzien.