Houd regio's bereikbaar

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zondag 13 februari 2011, 2:59.

De Provincies gaan over ruimtelijke ordening, natuur, milieu, energie en duurzaamheid. En over infrastructuur. Want het is ook een provinciale taak om regio's bereikbaar te houden. Met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur helpt de Tweede Kamerfractie hier en daar een handje mee.

Rijnlandroute in Regio Leiden

Samen met D66 Zuid-Holland heb ik op 11 februari voorgesteld om prioriteit te geven aan de Rijnlandroute, als goed ingepaste oost-west-verbinding voor de regio Leiden. Deze is hard nodig. Bijvoorbeeld om producten vanuit het Bio Science Park en Greenport Westland te verspreiden in Nederland en naar Europa.

De benodigde middelen voor een duurzame Rijnlandroute kunnen gehaald worden uit versobering van de RijnGouweLijn. Want voor twee grote infrastructurele projecten in deze regio is nu geen geld.

OV in de grote drie steden

De Tweede Kamerfractie van D66 is tegen verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Bovenal omdat de gemeenten zelf over de organisatie van hun OV horen te gaan. Maar ook omdat er geen gelijk speelveld is, waardoor aanbesteding de stedelijke vervoersbedrijven benadeelt. Uiteindelijk is dit slecht voor de reizigers en het personeel.

Tijdens het debat op 10 februari heeft D66 minister Schultz van Haegen tevens opgeroepen om de 120 miljoen bezuiniging op het OV in de Grote Drie te heroverwegen.

OV in 'Krimpgebieden'

In ontvolkende regio's zoals Zuid-Limburg, Noordoost Groningen en Zeeuws Vlaanderen komen voorzieningen onder druk omdat het aantal gebruikers ervan geleidelijk afneemt. De uitdaging voor deze krimpgebieden is om het aantal functies en voorzieningen op niveau te houden, voor de zittende bewoners. Dit kan door bestuurlijke opschaling, slimme combinaties en specialisaties.

Maar cruciaal is het behoud van de minder rendabele buslijnen en treinstations. Deze 'bloedvaten van de regio' zijn van groot maatschappelijk belang omdat ze afstand overbrugbaar maken. In het debat op 15 februari zal D66 hierover voorstellen doen.