Nieuwe kansen voor WSW en Wajong

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op donderdag 17 februari 2011.

Het kabinet is druk bezig met een plan voor, zoals dat heet, de onderkant van de arbeidsmarkt. De bedoeling is dat de Bijstand, de Wajong en de sociale werkplaatsen worden samengevoegd. Tegelijk moet er voor honderden miljoenen bezuinigd worden. Een oneerlijke aanval op de mensen die het al niet cadeau krijgen; daar kunnen wij als PvdA zeker een eerlijker alternatief voor bedenken. Omdat je goede plannen niet alleen in de Haagse snelkookpan kunt bedenken organiseerden we gisteren een discussieavond in de Tweede Kamer.

Gelukkig was het een fijne mix van belangstellenden: wethouders en directeuren zaten schouder aan schouder met Wajongers die over hun ervaringen vertelden. Ook was er een mooie inleiding door wethouder Marco Florijn en vertelde ik over ons plan ‘Kansen geven, kansen grijpen’. Marco Florijn vertelde over de slapeloze nachten die hij wel eens heeft als hij denkt aan de enorme bezuinigingen die gevraagd worden van een kwetsbare groep. Ik vertelde over mijn broer Koos, die de weg naar geluk kon vinden via de sociale werkplaats. Van FNV waren onder andere Leo Harteveld en Edith Snoey er, ook de Landelijke Cliëntenraad en re-integratiekoepel Boaborea had een afvaardiging gestuurd.

Maar de meeste aandacht ging uit naar al die betrokken PvdA’ers in de zaal. Ze kwamen uit het hele land om te vertellen over de kabinetsplannen en hoe ze de toekomst zien, of om goede kritiek te geven op onze voorstellen. Ze riepen ons op om ook de stoere, economisch sterke kant van de sociale werkplaats toe te lichten: mensen doen nuttig werk terwijl ze anders achter de geraniums zouden zitten! Ze lieten ons weten dat dit kabinet de boel afbreekt door zoveel geld uit de WAjong te trekken, maar dat we wel kritisch moeten kijken waar zo’n wajonguitkering beperkend kan werken. Ze waren kritisch over het door ons voorgestelde quotum maar zagen ook waarom het onmogelijk is om werkgevers grote stappen te laten zetten zonder een vorm van dwang.

De belangrijkste boodschap van al die betrokken mensen in de zaal: doe je best voor de Wajong! Strijd voor een fatsoenlijke sociale werkplaats! En rem dit kabinet af, overal waar het oneerlijke maatregelen neemt. Hartstikke goed om te horen dat deze onderwerpen een warm hart worden toegedragen. We doen ons best om ervoor te zorgen dat, ook op de arbeidsmarkt, iedereen meetelt.