GroenLinks viert 100ste internationale vrouwendag

Met dank overgenomen van M. (Marije) Cornelissen i, gepubliceerd op dinsdag 8 maart 2011, 9:32.

Dinsdag (8 maart 2011) viert GroenLinks in het Europees Parlement de honderdste internationale vrouwendag. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vraagt op deze dag opnieuw aandacht voor het gebrek aan verbetering van de positie van vrouwen binnen en buiten Europa: “In de afgelopen eeuw zijn vrouwenrechten in ontelbare verdragen, wetten en grondrechten vastgelegd. De positie van vrouwen is verbeterd, maar er blijft een grote kloof tussen het toekennen van rechten en feitelijke gelijkheid van vrouwen en mannen.”

Update: Bericht aangevuld met Cornelissen geeft aanbevelingen vrouwenrechten aan EU-delegaties.

Geen gelijkheid ondanks internationale verdragen

Sinds het begin van deze eeuw kent het internationaal recht al het principe van gelijk loon voor gelijk werk. Ook het eerste Europese verdrag verbood discriminatie van vrouwen in hun salaris. Toch ligt het salaris van vrouwen in de Europese Unie anno 2011 nog steeds gemiddeld achttien procent onder dat van mannen.

Cornelissen: “Het helpt dus niet om onze doelstelling voor gelijkheid alleen maar voor de zoveelste keer te herhalen zoals de Europese ministers van Sociale Zaken maandag deden bij het goedkeuren van een Europees pact voor gelijkheid tussen man en vrouw.”

Liever concrete afspraken

De Nederlandse minister Henk Kamp had zijn tijd in Brussel beter kunnen besteden door concrete afspraken te maken met zijn Europese collega's, aldus Cornelissen. “We bereiken pas iets als we die klassieke patronen kunnen veranderen.” Cornelissen pleit daarom onder meer:

  • voor een quotum van veertig procent vrouwen in bestuursraden,
  • voor sancties voor EU-landen die de anti-discriminatiewetgeving aan hun laars lappen.
  • En voor betaald vaderschapsverlof, zodat ook mannen gaan zorgen.

Cornelissen, woordvoerder vrouwenrechten namens de Groenen, zal deze boodschap dinsdagochtend nogmaals overbrengen aan als zij ontbijt met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en met eurocommissaris Viviane Reding (Justitie).

Cornelissen geeft aanbevelingen vrouwenrechten aan EU-delegaties

Later op de dag overhandigde Cornelissen een set met aanbevelingen voor gendergelijkheid aan de voorzitters van de Europese parlementaire delegaties. Deze delegaties onderhouden namens het Europees Parlement contacten met andere parlementen en regeringen van landen buiten de Europese Unie. Meerdere voorzitters namen de aanbevelingen met enthousiame in ontvangst.

Toetsen aan Europese standaarden

De aanbevelingen richten zich onder meer op gelijkheid tussen mannen en vrouwen op het gebied van onderwijs en werk, geweld tegen vrouwen, toegang tot reproductieve rechten en vrouwen in de politiek. Cornelissen: "Door de situatie van vrouwen te toetsen aan verschillende internationale en Europese standaarden wordt duidelijk in welke landen vrouwen nog niet kunnen rekenen op gelijke rechten op gebied van gender."

Misstanden meteen aankaarten

Een tal van landen zijn onderzocht, onder andere Afghanistan, Georgië, Zuid Afrika, Turkije en Moldavië. "Er worden maatregelen voorgesteld die landen moeten ondernemen om meer gerechtigheid voor vrouwen te realiseren. Ik verwacht van mijn collega-Europarlementariërs dat zij deze kennis gaan gebruiken bij hun ontmoetingen met buitenlandse parlementsleden. Zo kunnen ze misstanden op gebied van gendergelijkheid meteen aankaarten", aldus Cornelissen.

Voorbeeldfunctie van Europa

Daarbij is het van belang dat de Europese Unie zelf een voorbeeldfunctie inneemt. Cornelissen roept daarom het Europees Parlement op om in iedere parlementaire delegatie een minimum van dertig procent vrouwen op te nemen. Zo geeft de Europese Unie ook naar buiten toe een goed voorbeeld en voegt daad bij haar woord.

Video: