Kansen van krimp voor groei

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zaterdag 12 maart 2011, 4:20.

Demografisch bezien bestaat Nederland uit twee soorten gebieden. Namelijk regio's met bevolkingsgroei en regio's met bevolkingskrimp. Terwijl de eerste groep kampt met ruimtegebrek en krapte, heeft het tweede type juist te maken met leegstand en verschraling.

Vooral als groei en krimp vlak bij elkaar plaatsvinden, biedt dat kansen. Neem studentensteden. Bijna allemaal kampen ze met een toenemend tekort aan studentenwoningen. Maar tegelijk kennen veel van die steden oude stadswijken waar juist veel leegstaat. Zeker nu grootschalige renovatieprojecten door woningcorporaties zijn opgeschort vanwege (tijdelijk) geldgebrek. Omdat de oorspronkelijke bewoners al wel vertrokken zijn, bieden deze wooncomplexen prima uitkomst om het groeiende tekort aan studentenkamers mee op te vangen. Vergelijkbaar is de mogelijkheid om te wonen in lege kantoorpanden of boven winkels. Op deze D66 voorstellen kwamen instemmende reacties. En het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ermee aan de slag.

Omdat groei en krimp onze openbare ruimte en het voorzieningenniveau voor vele opgaven zullen blijven stellen, werkt D66 aan een plan over groei en krimp. Met ideeen over de aanpak van woningtekorten, binnenstedelijk bouwen, achteruitgaande stadswijken, onder druk staande voorzieningen en leegstand. Wordt dus vervolgd.